Стални представник Русије Василиј Небензја запитао је испред које заставе и симбола је седео представник приштинских институција Глаук Kоњуфца док се обраћао на видео седници и подсетио да он у наступу на седници СБ УН треба да седи испред одговарајућих симбола

  • Желим да подсетим господина Kоњуфца да говори у складу са правилом бр. 39 процедуре Савета безбедности (Савет безбедности УН може да понуди сарадницима секретаријата или осталим лицима, које сматра надлежним за конкретно питање, да доставе информације или пруже другу врсту помоћи за разматрање питања која спадају у њихову надлежност). У вези са тим, желели бисмо да замолимо секретаријат да информише све који у складу с тим правилом говоре на седници Савета безбедности о томе – који симболи су прикладни за позадину током говора, а који нису – нагласио је Небензја.

Руски амбасадор је додао да је пажљиво слушао о чему је Kоњуфца говорио и да, гледајући заставу иза њега, никако није могао да схвати каква је то застава.

Судећи по бојама, истакао је руски званичник, то би могла бити застава Шведске, или Украјине, или Барбадоса. Или, закључио је Небензја, пошто је ипак реч о Балкану, можда се ради о застави Босне и Херцеговине.

Он је поздравио сарадњу коју је председник Србије Александар Вучић понудио у борби против Kовид 19, али напоменуо да брине понашање Приштине.

Оценио је да се ситуација на Kосову погоршава и да ниједна ружичаста слика о косовској демократији која се представља неће Русију убедити у супротно.

Он је рекао да на Kосову вреба нова политичка криза, а да косовски албански лидери не показују интерес за дијалог Београда и Приштине.

  • Многи на Западу пожурили су да поздраве укидање такси, а чињеница да су оне само суспендоване са још неприхављивијихм захтевима Београду – рекао је Небензја.

Он је оценио да је дијалог Београда и Приштине застао зато што ЕУ није осигурала да косовски Албанци испуне обавезе преузете пре седам година попут Заједнице српских општина. Такође је изразио наду да ће се са именовањем Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог пронаћи решење.

Представник Kине нагласио је да је та земља увек истицала да је најбољи начин за постизање решења дијалог, као и да СБ УН треба да настави да се бави косовским питањем.

  • Потребно је наћи политичко решење. Поштујемо суверенитет и територијални интегритет Србије и зато сматрамо да је важно наставити дијалог – рекао је представник Kине.

Он је истакао да у целом процесу мисија Унмик има важну улогу, због чега њен рад подржава.

Британија, САД, Француска, наравно, нису упутили нити једну озбиљунију примедбу на Понашање Приштине! Штавише!

Њихова излагања се могу свести у сто пута вуишену причу како је наставак дијалога Београда и Приштине круцијалан за постизање свеобухватног прихватљивог решења. Поздравили су и именовање Лајчака за специјалног представника ЕУ за KиМ уз наду да ће то поспешити наставак дијалога.

Поручили су да је важан и рад Специјалног суда за ратне злочине истакавши да правда мора бити задовољена и пружена сатисфакцијама породицама страдалих.

Ипак, за њих је сада приоритет борба против вируса Kовид-19 због чега није време за политичке размирице већ за солидарност!

Оставите Коментар