Амбасадор САД у Србији Kајл Скот изјавио је да Америка не повлачи црвене линије када је реч о решавању питања Kосова и да је кључ за Београд и Приштину да се врате за преговарачки сто.

Скот је за “Kурир” казао да ће бити подржано свако решење о којем се договоре две стране, а које може да се примени и да буде трајно.

“Ми не повлачимо црвене линије, не одређујемо шта ће да се деси, ако је оно што се они договоре стабилизујуће за регион, ако може да се примени и да буде трајно, онда ћемо вероватно да подржимо то. Али чекамо да саме стране постигну договор под окриљем ЕУ”, казао је амбасадор САД.

 

Упитан о будућој улози новоименованог америчког човека за Балкан Филипа Рикера, Скот је казао да он у свом џепу нема план за Kосово, како се спекулисало последњих недеља, те да неће никога да тера на било шта, већ да је на двема странама да се договоре.

Он је рекао да ће Рикер средином месеца преузети позицију шефа Европског бироа у Стејт дипартменту, да има много ствари на дневном реду као што су односи са Русијом и Турском, са ЕУ, као и других изазова, али је потврдио да је Рикер, бивши амбасадор САД у Македонији, особа која зна много о региону Балкан.

“Његово срце је још на Балкану, стало му је до тога шта се дешава овде, посвећен је томе да се овај процес помери унапред, али не верујем да он има план у џепу и да ће било кога да тера на било шта,” рекао је Скот .

Говорећи о таксама које је Приштина увела на робу из Србије, Скот је казао да су те таксе контрапродуктивне, “не подржавају дијалог, не иду у прилог наставку дијалога”.

“Kључ за Београд и Приштину је да се врате за преговарачки сто. То би требало да буде свачији приоритет, Неки људи играју игре, немају тактике, повлаче неке потезе, али циљ за Kосово је да се постигне споразум, а једини начин је да се врате за преговарачки сто”, казао је Скот.

Истичући да су таксе које је увела Приштина засметале наставку преговарачаког процеса, Скот је рекао да би оне требало одмах да се укину.

Ми од Kосова тражимо да се оне суспендују на период који омогућава наставак преговора. Надам се да ће да нас послушају”, казао је амбасадор Америке.

Он је казао да мисли да ће САД наставити да ради са својим партнерима на Kосову и да ће да повуку потезе који су у њиховом интересу, као и у интересу споразума и да се нада да ће то бити довољно убедљиво.

“Нема питања о нашој посвећености партнерству са Kосовом, нема питања о нашој подршци за њихов суверенитет и то је елемент наше опште политике у овом региону, а то је стабилност, што значи да Kосово и Србија морају да реше своје односе”, казао је Скот.

Поновио је став председника САД Доналда Трампа да Kосово и Србија треба да теже споразуму о нормализацији и да у срцу тог договора мора да буде споразум о узајамном признају.

“Али споразум о нормализацији мора да укључује још много других ствари: споразум економских односа, решавање статуса Српске православне цркве, питање несталих особа, ратних злочина… Има много елемената који морају бити укључени у споразум, али ми верујемо да узајамно признаје мора да лежи у срцу споразума о нормализацији”, казао је Скот.