Србија је на погрешној страни историје, сматра амбасадор САД у Србији Кајл Скот, коментаришући позицију Србије по питању тренутне политичке кризе у Венецуели.

– Народ Венецуеле гладује под нелегалном владавином диктаторског режима. Више од 50 држава Латинске Америке, Северне Америке и Западне Европе стале су уз народ Венецуеле и привременог председника Гуаида. Србија је на погрешној страни историје – написао је на твитеру Скот, чија земља такође подржава Гуаида.

Он је уз ту поруку „линковао“ вест о сусрету шефа српске дипломатије Ивице Дачића и заменика министра спољних послова Венецуеле Ивана Хила, који борави у посети Србији.

Дачић је јуче у разговору са Хилом захвалио на принципијелној позицији Венецуеле по питању КиМ, као и гласању против пријема тзв. Косова у Интерпол и Унеско.

Такође је пренео да Србија води принципијелну политику засновану на поштовању међународног права, немешања у унутрашње ствари суверених држава и решавања спорова мирним путем.

Саговорнику је пренео да Србија поздравља дијалог као начин да се дође до трајног решења кризе у земљи.

Дачић је раније, говорећи пред скупштинским Одбором за спољне послове, рекао да је наш званицан став да је Венецуела пријатељска земља, да се не мешамо у њихове унутрашње односе и ствари.

– Код нас нема никаквих инцијатива за промену нашег става у смислу да не признајемо Мадура – рекао је тада Дачић.

Србија још није реаговала на ово мешање амбасадора САД у вођење спољне политике наше земље. Подсетимо, тзв. премијер Косова Рамуш Харадинај рекао је да Приштина нема спољну политику, већ да њима спољну политику воде Американци.