Шкотска национална партија у мају ће представити нацрт закона о новом референдуму о издвајању из Велике Британије.

Ово је објавила шкотска премијерка Никола Стерџен, на конгресу своје партије у Единбургу. Притом је била сасвим јасна:

„Шкотска мора постати независна држава. На референдуму ћемо гласати о стицању суверенитета у односу на Лондон“.

Још је додала: „Дошло је време да Шкотска буде независна. Шкотска мора имати могућност да за себе изабере независну будућност“.

Стерџен је прецизирала да ће закон о референдуму бити донет до краја 2019-те.

Посебно је нагласила да пред будуће гласање о независности неће бити понављање кампање вођене 2014-те за и против издвајања Шкотске. притом је истакла:

„Велика Британија више не постоји у оном виду у ком ј е постојала до 2014-те“.

Открила је да ће њена Шкотска национална партије ширити  „агитационе материјале у којима ће објашњавати становништву економске предностзи независности“.

Стерџен је уверена да ће Шкоти на новом референдуму гласати за независност ако им претходно буде уверљиво показано да њихова земља може бити “економски моћна самостална држава“.

Признала је да независност неће ништа значити ако не стави тачку на „срамни Вестминстерски систем због којег људи у Шкотској и у 21-ом веку живе без довољно новца да прехране своје породице“.

Како се и очекивало, Стерџен је изјавила да ће за независну Шкотску најбоље бити да постане чланица Европске уније.

Иако она о томе није рекла ништа, нови шкотски референдум могао би заиста бити крунисан одлуком о издвајању. Јер, то ће истовремено бити и гласање за останак у ЕУ из које ће Лондон иступити.

На референдуму одржаном 2014-те за останак у Великој Британији било је 55 одсто Шкота изашлих на референдум, а 45 одсто против.

Односно: за независну Шкотску…

Оставите Коментар