Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев се потрудио да објасни шта је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг имао у виду када је рекао да ће Украјина „временом“ да постане чланица Алијансе. Временом – значи када делови њене територије припадну Пољској, Мађарској и Румунији, објаснио је Медведев.

Столтенберг је данас у Кијеву рекао да је Украјини место у НАТО и да ће временом подршка земаља чланица помоћи да то постане могуће.

„Ако преведемо изјаву генералног секретара НАТО са укро-енглеског на обичан енглески постаће јасно да ‘временом’ значи ‘придружићете се Алијанси деловима територије који ће тада припадати Пољској, Мађарској и Румунији’, а ‘наша подршка ће вам помоћи’ значи, ‘толико је добро што ја ускоро нећу бити ту’“, написао је руски званичник на Твитеру.

Столтенберг је на Међународном самиту градова и региона у Кијеву рекао да ће се Украјина на крају придружити Алијанси, као и да је НАТО као „пријатељ Украјине“ послао Кијеву помоћ вредну 150 милијарди евра, укључујући 65 милијарди евра војне помоћи и да ће наставити да им шаље још авиона, тенкова, оклопних возила.

То ће, према његовим речима, обезбедити пуну интероперабилност са НАТО-ом и то ће Украјину приближити месту које јој припада у евроатлантској породици.

(РТ Балкан)

Оставите Коментар