Ново име које предлаже „Илирида“ је – Балканска Федеративна Република, коју би чиниле две федералне јединице – Република Македонија и Република Илирида.

„Оваквим преименовањем нестаће унутрашње поларизације и коначно ће почети жељени економски раст у целој земљи с нормалним животним стандардом за достојан живот“, наводи се у саопштењу албанског политичког покрета „Илирида“.

У том покрету, преносе скопски медији, верују да би сви грађани Македоније подржали овај предлог и траже од релевантних међународних фактора, који имају мандат УН, да реше спор око назива и да се, „једном заувек стабилизије Балкан од хегемонистичких аспирација“.

Покрет Албанаца у Македонији „Илирида“, који је формиран 2004. године и раније се залагао за проглашавање федералне републике Македоније, успостављање дводомног парламента и ротирајуће председничко место у федерацији, при чему би се на сваке две године мијењали представници албанске и македонске нације.

Македонија већ десет година не може да уђе ни у НАТО ни у ЕУ јер Атина тражи да Македонија промени име, сматрајући да је та одредница припада Грчкој.

Извор: mondo.rs