Према најновијим резултатима истраживања јавног мњења Социјалдемократе (СД) доскорашњег председника Скупштине Црне Горе Ивана Брајовића и поред наизглед помпезне кампање неће прећи изборни цензус од 3% на предстојећим парламентарним изборима у овој држави који ће се одржати у недељу, пише Глас јавности.

Наиме, до фрапантног урушавања њиховог рејтинга дошло је због сукоба челних људи странке, Ивана Брајовића са једне и високих функционера, доскорашњег министра просвете Дамира Шеховића и министра здравља Кенана Храповића са друге стране. Брајовић је између осталог замерио Храповићу и Шеховићу због расула у одборима СД у Плаву и Рожајама, већински бошњачким срединама где је ова странка имала једно од најјачих упоришта, а где је сада доведен у питање чак и прелазак изборног цензуса.

Са друге стране део руководства СД предвођен Шеховићем замера Брајовићу на вођењу погрешне кампање, лошем одабиру кандидата за посланике и позива га на одговорност за фрапантан пад рејтинга уочи избора, који ову странку вуче испод цензуса.

Брајовић је панично забринут за своју политичку будућност покушао да се обрати за помоћ свом доскорашњем коалиционом партнеру, председнику Црне Горе и Демократске партије Социјалиста (ДПС), Милу Ђукановићу који је бесан због Брајовићеве неспособности која ће СД коштати уласка у парламент, одбио да га прими и саслуша.

Након тога, Брајовић се у очају обратио доскорашњем премијеру Душку Марковићу, покушавајући да се као дављеник ухвати за сламку спаса и да наговори Марковића да покрене познату “изборну машинерију” ДПС и да на једвите јаде обезбеди прелазак цензуса за СД. Као потез очајника, Брајовић је чак запретио Марковићу да ће, уколико помоћ ДПС-а изостане, прећи на страну опозиције. Међутим, ове претње нису оставиле јачи утисак на Марковића који је као искусни “лешинар” предосетио да је рањена зверчица на умору, а да Брајовићева странка у било ком случају остаје испод цензуса.

По свему судећи сви напори Брајовића су се показали као јалови и предстојећи избори ће дефинитивно његову странку, некада поузданог сателита ДПС, послати у заборав.

Leave a Reply