Поводом градске славе Спасовдана на 127 билоборда у Београду постављене су слике са мотивима средњовековне историје Србије, а део тих слика изложен је данас у Старом двору.

„Велика ми је част и задовољство да представим нову акцију Скупштине града Београда “Слава Београду, слава Србији“ која је не само национално одговорна већ показује колико град води рачуна о својој историји“, рекао је он и додао да се од ноћас на 127 билборда у Београду налазе слике на којима су приказани важни догађаји и владари из српске историје.

Весић је изразио наду да ће ова акција постати традиционална и додао да су слике дело академског сликара Небојше Ðурановића који их је граду бесплатно уступио, док је билборде уступила компанија „Алма Kватро“.

„Захваљујем им на томе. Ова акција Град Београд није коштала ниједан једини динар. Ово је пример како можемо да урадимо једну лепу, велику акцију, а да притом то Град не кошта ниједан једини динар“, додао је Весић.

Он је појаснио да свака од слика садржи кратак опис догађаја или владара који је на њој насликан, на српском и енглеском језику.

„Пошто ће слике на билбордима бити месец дана верујем да ће се људи који буду пролазили поред тих билборда подсетити наше историје, а млађе генерације можда нешто и научити. Такође, пошто ће описи бити на српском и енглеском језику очекујем и да странци који долазе у Београд упознају део наше историје“, рекао је Весић и истакао да је ово велики допринос прослави градске славе Спасовдана.

Он је најавио да ће, поводом Спасовдана, 705.000 корисника који примају рачуне преко Инфостана током овог месеца добити разгледницу са сликом „Kрунисање Стефана Првовенчаног“.

Весић је подсетио да ће, на предлог председника Србије Александра Вучића, бити постављен споменик Стефану Немањи који се тренутно завршава у Моксви и наредних месеци биће допремљен у Београд.

Осим тога, додао је, постоји иницијатива да се подигне споменик деспоту Стефану Лазаревићу, коју ће Скупштина града усвојити на наредној седници.

Аутор слика, академски сликар из Београда Небојша Ðурановић, је рекао да је му је част и задовољство што је имао прилику да учествује у овако великом пројекту.

Он је Скупштини града захвалио на указаном поверењу и додао да су слике које су изложене у Старом двору само мали део онога што ће Београђани моћи да виде на билбордима у наредних месец дана.

Градски секретар за културу Иван Kарл је рекао да је Београд, постављањем слика на билборде, постао велика галерија на отвореном.

„Наша историја је богата, разноврсна и ово може да буде почетак нечега што ће постати традиција, да сваке године на овај начин грађанима Београда и онима који долазе у наш град приближимо богату спрску историју“, додао је он.

Оставите Коментар