На Дан победе, 9. маја, у Београду ће по четврти пут бити одржана интернационална народна манифестација „Бесмртни пук“, саопштио је данас Организациони одбор те манифестације.

Ове године свечани марш „Бесмртног пука“ поћеће у 17 сати испред Спомен парка ослободиоцима Београда и кретаће се улицама Рузвелтовом и Булеваром Краља Александра до Скупштине града Београда, испред које ће у 17.30 сати бити одржан свечани концерт на којем ће наступити познати вокални и драмски уметници из Србије и Русије.

У саопштењу се наводи да је покрет „Бесмртни пук“ потекао у Русији и да се формално за годину почетка те манифестације узима 2011. година када је улицама руског града Томска марширало 5.000 људи носећи портрете својих предака страдалих у Отаџбинском рату.

За само неколико година овај покрет се проширио на више од 1.200 градова и више од 12 милиона људи од којих је само центром Москве прошле године прошетало више од милион грађана на челу са председником Русије Владимиром Путином.

Прошле године ова манифестација одржана је у око 40 земаља света укључујући САД, Немачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе где је „Бесмртни пук“ марширао у више градова, наводи се у саопштењу у ком се истиче да је прошлогодиссњи „Бесмртни пук“ у Београду био један од најбројнијих у читавом свету ван територије бившег Совјетског Савеза.

– Организацијом ове манифестације желимо да укажемо дужно поштовање према српским херојима из Првог и Другог светског рата, као и храбрим браниоцима Србије од НАТО агресије 1999. године. Српска земља и српски народ су поднели неизмерне жртве у ратним сукобима бранећи вредности истине, правде и слободе. Имамо дужност да чувамо нашу историју и да је заштитимо од све чешћих покушаја ревизије који долазе од стране оних који су се током ратних сукоба борили на страни агресора – наведено је у саопштењу.

Шетња ће бити одржана без било каквих политичких обележја и симбола и имаће искључиво родољубиви и морални карактер.

--