Ове јединице обављају најтеже задатке инжењерске војне подршке, који захтевају посебну обуку кадрова.

Оружане снаге Руске Федерације 21. јануара славе 317 година од оснивања рода инжерије.

Историја инжињерских јединица датира од доба рођења редовне руске војске и потписивања декрета о оснивању инжињеријске школе, који је дао Петар Први.

Тренутно, инжињеријске јединске Оружаних снага Руске Федерације чине војне командне агенције, формације, војне јединице и подјединице.

Ове јединице обављају најтеже задатке инжењерске војне подршке, који захтевају посебну обуку кадрова, примену инжењерске технологије, инжењеринга муниције и инжењерске опреме. Оне су су једна од најразличитијих и технички најразвијених снаха Војске РФ.

Систем инжењеријског оружја укључује више од 600 предмета различитих дизајна и поставки.

Као резултат сета мера које су спроведене током протекле четири године, удео модерних типова инжењеријског наоружања повећан је за 65%.

Савремена средства инжењеријске опреме које данас користи овај војни род подразумевају средства за инжењеријске извиђања: детекторе мина различитих типова ИМП-С2, ИНВУ-3М, ПИПЛ, ППО-2И, георадаре ОКО-2, детекторе метала МГ-1И, мобилне магнетометре МБИ-П2 и комбиноване системе.

Род располаже средствима за превазилажење минских поља и препрека: оклопна возила за деминирање БМР-3МА са детекторима ТМТ-С и ТМТ-К с краном КМВ-10В, мобилне инжењеријске системе и комбиноване системе за деминирање ОВР-2-02, ОВР-3Ш.

Поред тога, јединице имају савремена средства за инжењеринг оружја за превазилажење водених препрека, водоснабдевање, структуре за утврђивање индустријске производње, електротехничка средства; механизацију за ископине; фондове опште намене; средства прикривања и имитације; роботику за уклањање мина и противпожарну заштиту, инжењерску муницију.

Континуирани радови на развоју и стварању новог инжењерског оружја који испуњавају савремене захтеве наставља се у свим правцима.

Након потписивања декрета од стране Петра Првог и оснивања инжењерије, све већа улога инжињеријсских јединица кроз историју предодредила је њихову одвојеност од артиљерије са властитим управним телом и центром за обуку кадрова.

Током Великог отаџбинског рата, државним наградама одликовано је 969 инжењеријских јединица. За показану храброст и херојство током Великог отаџбинског рата, 655 војника инжењера добило је орден хероја Совјетског Савеза, а 294 су примили Орден славе трећег степена. Инжењери су учествовали у свим биткама за одбрану отаџбине и решавању сукоба у руским војним мисијама, укључујући и ону Сирији, гдје су војни инжињери-стручњаци Међународног центра за уклањање мина обавили велики број хуманитарних операција.

Извор: glasmoskve.rs