Професорка Правног факултета у Београду и чланица Српске академије наука и уметности (САНУ) Смиља Аврамов преминула је данас у 101. години у Београду, саопштило је Удружење „Огањ“.

Смиља Аврамов је рођена 15. фебруара 1918. године у Пакрацу док је Правни факултет завршила у Загребу 1947. године. Докторирала је на Правном факултету у Београду 1950. године, а стручно се усавршавала у Лондону и у САД, на универзитетима Харвард и Колумбија, преносе „Вечерње новости“.

Од 1973. године до одласка у пензију 1985. године, била је шеф Катедре за медународно право и међународне односе Правног факултета у Београду.

Предавала је по позиву и на бројним универзитетима у Европи, Азији и Америци, а од 1980. до 1982. била је на челу светског Удружења за међународно право.

Била је један од водећих светских стручњака за проблематику геноцида а током 1991. и 1992. године, као стручни консултант председника Србије Слободана Милошевића, учествовала је на међународним конференцијама везаним за распад СФРЈ.

Управо је током 1991. и 1992. била стручни консултант Слободана Милошевића. Једна је од оснивача Одбора за заштиту Срба од Хашког трибунала, 1996. године. Пред Хашким трибуналом је 2004. била сведокиња одбране у поступку против Милошевића, а помагала је и његовим правним тимовима, као и тимовима Радована Караџића (чланица је Међународног одбора за истину о Радовану Караџићу), Војислава Шешеља, Ратка Младића, који је желео да му она буде правна саветница.

Од 1996. до 2009. била је чланица Сената Републике Српске.

Усавршавала се у Лондону и САД-у, а предавала је по позиву на многим универзитетима у Европи, Азији и Америци. Била је дугогодишња председница Југословенског удружења за међународно право, а од 1980. до 1982. и светског Удружења за међународно право. Аврамов је, између осталог, била и председница Светске конфедерације за мир и разоружање, те чланица извршног одбора Међународног удружења правника за борбу против нуклеарног наоружања.

Српска православна црква јој је доделила Орден Светог Саве 2014. године, а бивши председник уручио јој је Сретењски орден првог степена.

Објавила је дела попут „Геноцид у Југославији 1941-1945“, „Постхеројски рат Запада против Југославије“, „Трилатерална комисија: Светска влада или светска тиранија“. Потписница је захтева за рехабилитацију Драгољуба Драже Михаиловића.

Место и време сахране Смиље Аврамов биће накнадно саопштени.