АМЕРИЧКИ аналитичар Јануш Бугајски изјавио је да илузија велике Србије и даље постоји у званичним круговима у Србији и храни још већу заблуду велику Русију, као и да влада у Београду, под руским утицајем, помаже странке које желе да угрозе независност Црне Горе.

„Како би Србија постала кредибилан кандидат за чланство у ЕУ и позитиван фактор за стабилност региона мораће да се одвоји од пропагандног апарата Москве и њених корумпираних економских пипака“, казао је Бугајски за подгоричку „Побједу“.

Он је додао да се Србија посматра у Москви као руска испостава која може интервенисати у неколико суседних држава, нарочито у онима у којима живи знатна српска мањина.

„Нажалост, влада у Београду често игра по руским нотама упорним нападима на црногорску владу или даје подршку странкама и политичарима који желе да угрозе независност Црне Горе“, рекао је он.

Према његовим речима, режим Владимира Путина ће наставити да дестабилизује Балканско полуострво промовисањем радикалног национализма, етничког конфликта, политичке поларизације и економске корупције.

„Његов циљ је да подели Европу и подрије амерички утицај како би стекао стратешку и економску корист за ширење Русије. Недавно је подржао националистичку опозицију која је против споразума о имену између Грчке и Македоније како би спречио улазак Скопља у НАТО. Москва ће наставити да подстиче српски национализам према Црној Гори и да даје подршку групама које настоје да подрију и збаце демократски изабрану владу. Кроз рад у оквиру НАТО, Црна Гора сада има прилику да искорени погубан руски утицај и успостави заједнички фронт против субверзија Кремља“, казао је Бугајски.