Суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс упозорио је да би следећих четири до шест месеци могло да буде најгоре када је пандемија коронавируса у САД у питању.

“Нажалост, наредних четири до шест месеци могло би да буде најгоре. Прогноза ИХМЕ (Институт за метрику и оцену здравства) показује преко 200.000 нових смртних случајева. Ако бисмо се придржавали правила, у погледу ношења маски и забране окупљања, могли бисмо да избегнемо велики проценат те смртности“, рекао је Гејтс.

Последњих недеља САД бележе рекордне бројеве новозаражених, преминулих и хоспитализованих. „Мислио сам да ће се САД боље изборити са пандемијом“, рекао је Гејтс, који је 2015. упозорио свет на могућу пандемију.

“Све у свему, када сам прогнозирао пандемију 2015. године, говорио сам о томе да би смртност потенцијално могла да буде већа. Дакле, овај вирус могао би да буде фаталнији него што јесте. Нисмо се суочили с најгорим сценаријем. Али оно што ме је изненадило је да је економски утицај пандемије у САД и широм света много гори од прогноза које сам дао пре пет година“, рекао је.

Од последица коронавируса до сада је у САД преминуло скоро 300.000, а широм света више од 1,6 милиона људи.

„САД треба да помогну читавом човечанству“, рекао је Гејтс на питање о извршном налогу који је потписао амерички председник Доналд Трамп, а који даје приоритет дистрибуцији вакцине Американцима пре него људима из других земаља.

“Дакле, морамо да повећамо капацитет свих вакцина. У наредним месецима биће одобрене неке додатне које ће олакшати проширивање производње. Али САД су имале користи од рада других земаља и не би требало да будемо себични“, додао је он.

Гејтс је рекао и да ће он јавно примити вакцину против коронавируса као и бивши амерички председници Бил Kлинтон, Џорџ Буш и Барак Обама, како би повећали поверење људи у вакцину.

“И ја ћу урадити исто. Kада дођем на ред, нећу се гурати, али када дође мој ред, јавно ћу примити вакцину” рекао је.

Истакао је и да приступ вакцини треба да се заснива на медицинским потребама, а не на богатству.

“На крају, ова епидемија била је ужасна и на тај начин да је погоршала неједнакост и неправду. Било је горе за Хиспаноамериканце, горе за црнце, горе за услужне раднике са ниским примањима, вишегенерацијска домаћинства… Боље би било да те одлуке доносимо правично“, рекао је.

Без обзира на доступност вакцине, Гејтс је позвао Американце да у наредних четири до шест месеци заиста дају све од себе по питању дисциплине и поштовања мера.

“Свакако да ношење маски у основи нема недостатака. Нису скупе. Барови и ресторани у већем делу земље треба да остану затворени током овог таласа. И мислим, нажалост, да је то прикладно. Зависно од тога колико је ситуација озбиљна, одлука о школама је много компликованија. Тамо трансмисија вируса ипак није иста као у ресторанима и баровима “, рекао је Гејтс.

Оставите Коментар