Након што су „решиле питање Македоније“, САД и Немачка овог викенда почињу са решавањем проблема Косова.

Према речима извора из дипломатских кругова, после потписивања споразума Македоније и Грчке, САД и Немачка сматрају да је то компликовано балканско питање затворено и прелазе одмах на следећу тачку. Следећа ставка на њиховом списку нерешених питања на Балкану јесу Србија и Косово и они желе да и то питање буде хитно затворено!

– Зато је македонско-грчки договор донео јаку динамику и полет двема најмоћнијим земљама Запада да на том таласу брзо заврше и косовски случај. Оне не желе да се ствари на Балкану, после успеха у Македонији, „охладе“, и желе још један успех у надметању са Русијом око утицаја на Балкану. И то брзо. Отуда ће састанак председника Вучића и Хашима Тачија у Бриселу у недељу бити већ корак у том правцу. И то веома важан. Овај састанак под окриљем ЕУ означиће и формални почетак нове, финалне фазе у решавању косовског питања, а најважнија одлика те фазе биће њена брзина и учешће највишег преговарачког нивоа – каже извор.

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, потврдио је ова сазнања. Он је, наиме, у понедељак увече на Твитеру написао: „Проблем Македонија-Грчка решен. Решавање проблема Србија-Косово следеће у Агенди САД и Немачке. Уз велике притиске, невиђене до сада. Почињу од овог викенда! Мислим на притиске. А и на решење.“ Он је то своје сазнање прокоментарисао.

– Идеја је очигледно да се ова фаза дијалога заврши правно обавезујућим споразумом, којим ће, у очима Запада, бити стављена тачка на отворено питање Косова. С тим у вези, можемо да очекујемо снажне притиске са свих страна како бисмо се уклопили у планове великих сила, а у вези са решавањем косовског проблема и коначног статуса Косова – каже Драгаш.

Вучић: Дијалог се наставља, у недељу с Тачијем

Председник Србије Александар Вучић потврдио је јуче да је добио позив за наставак дијалога са Приштином и да ће у недељу доћи до његовог сусрета са Хашимом Тачијем.

– Добио сам званичан позив и делегација Србије ће свакако ићи. Од петка ће бити присутна у Бриселу на за медије мање атрактивном састанку, а у недељу ће доћи до мог сусрета са Хашимом Тачијем – рекао је он. Вучић је нагласио да није важно колико ће састанци да трају, то је, каже, техничко питање. Прецизирао је да Србија нема никакве предуслове.

Албанци с југа позвани да праве немире!

Албански информативни портал „прешевајоне“ осудио је Албанце из Прешева, Бујановца и Медвеђе што се нису придружили протестима у Србији и позвали на немире.

– Ако Срби протестују у Београду и нису задовољни њиховом владом, ћутање Прешевара је неразумљиво или је Прешево задовољно политиком српске владе у „Долини“, иако се у извештајима међународних организација критикује за дискриминацију етничких Албанаца. У Курану пише: „Ако један народ не промени своје стање, ни бог не може да му помогне“ – наводи се на том информативном порталу. Такође, спомиње се и случај књиге Хилари Клинтон, коју је Албански национални савет предложио као обавезну лектиру за ђаке првог разреда гимназије на албанском језику, што није подржао Национални просветни савет Републике Србије, саветујући да се биографија Клинтонове замени неким прикладнијим садржајем.

Извор: intermagazin.rs