Политички лидери из Приштине и Тиране праве стратегију пред заказани састанак с делегацијом Београда у Паризу 1. јула, а такозвани косовски председник Хашим Тачи најављује да ће у разговорима чији ће домаћин бити председник Француске Емануел Макрон изнети подршку идеји да се Прешево, Бујановац и Медвеђа, на југу централне Србије, припоје „територији Републике Косово“.

То би, сматра Тачи, било „исправљање историјске неправде“.

Како пишу Новости, најављујући концепт за састанак у Паризу „Тачи је још једном гурнуо прст у око Београду“.

  • Видим да је неопходно кориговати границу без утицаја на иједан центиметар територије “Републике Косово“. Ја сам за корекцију, не за размену, и представићу ту идеју и у Паризу – рекао је Тачи.

Овакав приступ Приштине тешко да ће допринети извлачењу дијалога из ћорсокака, а што је основни циљ најављеног састанка у Паризу, договореног током скупа у Берлину 29. априла, који се завршио без конкретних резултата.

Раегујући на Тачијев план, министар одбране Александар Вулин изјавио је за „Новости“ да су Србију са КиМ 1999. године гурали стратешким бомбардерима и „томахавк“ ракетама, а не снагом разбијених шиптарских терориста.

  • Ни тада, ни сада, Шиптари са Тачијем и без њега, нису одлучивали ни о себи ни о Србији. Вучић одлучује у складу са интересима Србије, а Тачи како му се каже. Зато и изговара глупости и бесмислице, јер зна да оно што изговори не обавезује никог и ни на шта – казао је Вулин.

О припремама Приштине за самит у Паризу, Тачи је у уторак разговарао с премијером Албаније Едијем Рамом, док су вече пре тога председник те земље Илир Мета и премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај вечерали у луци Драч, где су, како су саопштили, разговарали и о односима Београда и Приштине и о „граничном питању Србије и Косова“.

Оставите Коментар