Не постоји лепши и часнији осећај него када спасите људски живот, то је на мене оставило неизбрисив траг, рекао је за Kурир ватрогасац Стефан Чича (24), који је поново постао херој нације када је у четвртак, гасећи страшан пожар у кинеском тржном центру, у једном тренутку пао на колена, а претходно је у априлу на Новом Београду у пожару спасао бебу којој је данас кум. Овај храбри младић је за Kурир објаснио како је настала та фотографија због које је цела Србија плакала.

  • Фотографија је показала напор мене и мојих колега који смо се борили заједно против непријатеља. Емоција је прорадила ујутру када је свануло, а ја сам стајао на улици и погледао шта је неко изгубио преко ноћи, а градио је цео живот. Помислио сам: „Шта ће сви ови људи сада?“ У моменту када сам сишао са крова тело ми је дехидрирало, тада сам се спустио на колена да мало предахнем и попијем воде заједно са мојим колегама – каже Стефан и додаје да сада, после свега, осећа само умор и понос на све своје колеге које су гасиле тај пожар.

Млади ватрогасац, који је већ годину дана припадник Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, а претходних седам година био је у Добровољном ватрогасном друштву Матица у Земуну, каже да просто морате да се родите са тим да желите да постанете ватрогасац.

  • Од малих ногу сам маштао о томе и, ево, жеља је остварена и жеље се остварују ако јако и искрено верујете у њих. Сматрам да нисам херој, само волим да помажем људима, као и све моје колеге које воле свој посао исто колико и ја. Није први пут да видим своје колеге исцрпљене и уморне, јер знам да је то само тренутно стање. Сви имамо исту жељу да угасимо ватру што пре и да идемо кући својим породицама које увелико прате дешавање на телевизији, а не знају шта се дешава са нама и да ли смо уопште живи. Сваки посао носи своје последице. Kонкретно, наш носи озбиљан и огроман стрес за породицу и са тим морамо да живимо. То је била моја одлука. Свака част свим ватрогасцима који се боре против ватрених стихија у Србији и широм свету. Захваљујем грађанима који су доносили храну и воду како би се ватрогасци што пре опоравили и наставили са радом.
Vatrogasac Stefan Čiča

Стефан наводи и да сваки пут када уђе у ватрену стихију каже у себи „само да буде све у реду да нема жртава и повређених“. – Битно је да одрадимо тај посао што пре и што ефикасније. Свака интервенција може да буде потенцијално опасна, али уз добру личну заштитну опрему и помоћ колега успешно извршавамо најсложеније интервенције. Одређена доза страха увек постоји како би ме опоменула да додатно обратим пажњу на свој рад – каже ватрогасац и додаје да свака акција има одређену тежину, али да су ватрогасци увек спремни да некоме помогну и да га спасу.

Оставите Коментар