Специјални изасланик за Балкан Ричард Холбрук је деведесетих година на приватном састанку претио Слободану Милошевићу да ће бити уништен ако не буде поступао по диктату Сједињених Америчких Држава.

Ове шокантне податке је открио бивши телохранитељ бившег председника Србије Горан Пајић, који је обелоданио још информација са два приватна састанка које је Холбрук, на свој захтев, имао са Слободаном Милошевићем.

Пајић је као припадник обезбеђења за Милошевића радио пуних 10 година. О је најпре споменуо да је Холбрук пред крај 1998. године, три месеца пре састанка у Рамбујеу, инсистирао на томе да обаве разговор у четири ока.

„Хтео је приватни састанак са Милошевићем у Белом двору. Председник је то прихватио, рекавши да врата остану отворена. Испред њих остали смо генерал Сента, лична Слобина секретарица Мира Драгојевић и ја, све смо чули о чему су причали. Мира се хватала за главу кад је чула како је овај претио председнику“, прича Пајић.

Оно што је Пајић открио био је нечувени је захтев америчког дипломате, који је у ствари изражавао званични став тадашње вашингтонске администрације.

„Холбрук је у једном тренутку рекао: ‘Господине Милошевићу, ви суверенитет своје земље морате да предате нама Американцима, да дозволите да отворимо НАТО базе где ми хоћемо и да продате све ваше успешне фирме по цени по којој се ми договоримо, а ви заузврат можете да владате колико хоћете, ми ћемо вам у томе помоћи.’

Милошевић се тада разбеснео и Холбруку поновио свој став о независности. „Ви мој став знате“, рекао му је: „Ја сам за аутономност и независност и док сам ја председник Србије, нећу дозволити да моја земља буде колонија. Ако је већ дошло до тога, ја ћу расписати референдум и грађани ће јавно онда изразити своје мишљење о томе“, препричао је Пајић делове овог састанка.

Према његовим речима, када је Холбрук видео да његова уцена не пролази, скочио је из фотеље и запретио Милошевићу.

„Ако не будете урадили као што вам тражимо, ми ћемо вас уништити, рекао му је. Председник је тада устао и рекао му да је састанак завршен и први је кренуо да изађе, а Холбрук је ишао иза њега. Изашли смо и кад смо седали у кола, Милошевић је рекао Сенти: ‘Не могу да верујем да је дошао у моју земљу да ми прети“, испричао је Пајић.

Оставите Коментар