На данашњи дан 1867. године са београдске тврђаве је заувек скинута застава Отоманске Турске, која се 313 година вијорила над градом као знак најдуже окупације коју је српски народ икада доживео.

Од 28. августа 1521. када је султан Сулејман Величанствени освојио Београд па до овог догађаја, свега 33 године Османлије нису владале градом, већ је био у аустријским и Карађорђевим рукама.

Три месеца пре коначног скидања отоманског барјака Турци су предали кључеве Београда кнезу Михаилу Обреновићу, али је на тврђави поред српске ипак још неко време стајала и њихова застава, све до 26. јуна.

Након тог дана Београд је поново у потпуности био слободан српски град, симбол наше никад изгубљене борбе за ослобођење и самосталност.

Иако је каснија историја донела још неколико тешких окупација у Првом и Другом светском рату, важност овог симболичног чина је немерљива за наш идентитет и историју.

Ми смо народ који је увек веровао у слободу и за њу никада нисмо престали да се боримо, свим силама упркос, и уз огромне жртве. То је српска најважнија и најскупља реч.

На фотографијама Анастаса Јовановића је Београд тог времена.

Оставите Коментар