Професор Универзитета у Љубљани и члан Европске академије науке и уметности Боштјан Марко Турк тврди да се на основу фотографија Јописа Броза Тита из младости и оних снимљених касније може утврдити да није реч о истој особи!

Турк је у емисији “Моја Хрватска” на Лаудато ТВ-у 2. јуна говорио о доказима према којима Јосип Броз није иста личност оној коју смо касније знали као „Тито“.

– Одмах сам уочио да између бравара Јосипа Броза и Тита нешто фали. Узео сам карактере физиономије, какав је био у лицу, полазиште ми је била полицијска картотека из бомбашког процеса 1928. године. Упоредио сам тај портрет Јосипа Браза из 1928. да једним од првих Брозових портрета када је постао Тито. Између прве и друге фотографије прошло је неких 14-15 година, не више. Ако узмете ресице ушију видећете да Тито има изразите, снажне ресице, Јосип Броз слабе. Броз има изразите избочине на лобањи, Тито је без избочина. Мени ове фотрографије уопште не указују да је то иста ичност, већ су две различите личности. То су ствари које човек не може да сакрије – каже Турк.

Он, даље, тврди да се и на основу висине бравара Броза и Тита може уочити драстична разлика.

– Јосип Броз је био висок човек, Тито низак. Видите на фотографији да је Тито нижи од свих са којима је сарађивао. Ако, пак, узмемо фотографију бравара Јосипа Броза, видимо да је виши од свих са којима је тада радио. То је уочила и ЦИА већ у педесетим годинама. Током 1978. године неко је правио извештај о Титовом начину говора Тита. Питао сам пријатлеје стручњаке, он није говорио језиком свог рода, хрватске Загоре, него је говорио нешто између пољског, руског и украјинског, а тако каже и анализа ЦИА – наводи Турк, додајући и да је код Броза постојала и једна очигледна телесна „ознака“ коју Тито није имао.

– У полицијског картотеци Јоспиа Броза писало је „Имаде бразготину на кажипрсту…“. Дедијер у радној биографији описује први сусрет са Титом, прво је приметио да је висок човек и да му нешто фали на кажипрсту. Али само у првој верзији, остале верзије су исте, сем овог детаља. Kада је француски нобеловац и министар у Де Головој влади Андре Марло видео Ттита, рекао је: „Па, то није иста особа с којом сам ја ратовао у грађанском рату!“ – наводи Боштјан Марко Турк.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар