Тања Фајон, као посланица Европског парламента, у Бриселу предлаже Резолуцију о сузбијању антисемитизма: Међутим, ради у кући јеврејске породице.

Наиме, она се као председница странке словеначких социјалдемократа у Љубљани башкари у вили јеврејске породице Москович, која је страдала у Аушвицу.

Луксузну некретнину у Левстиковој 15 у Љубљани је Феликс Москович, власник једног од највећих трговачких предузећа у тадашњој Дравској бановини, изградио за своју породицу: супругу Клару, кћерку Веру и сина Јулија. Нису стигли да уживају у њој, јер су их нацисти одвели у Аушвиц.

Часна јеврејска породица страдала је у јези логора за истребљење.

Сада је ту седиште странке словеначких социјалдемократа, чија је председница Тања Фајон. Иако је Јеврејска заједница Словеније помињала могућност да јој се Московичева вила врати, Тањи Фајон и њеним социјалдемократама то не пада на памет.

Позивају се да су власници куће постали по закону: уговором о размени имовине која је припадала Савезу комуниста Словеније, чији су правни наследници.

Иако је Република Словенија на прилично замршен начин, за мале паре, дошла у власништво Московичеве виле, рекло би се да купопродаја није противправна. Зна се,међу тим, каква је била пракса када би се дојучерашњим партизанским командантима свидела нека кућа.

Чак и да је тако, да је све по закону, чудно је да Тањи Фајон не смета да ради у кући породице која је истребљена у логорској страхоти, кад је била међу предлагачима Резолуције о сузбијању антисемитизма, који је, према овогодишњем извештају америчке Комисије за верску слободу, у алармантном порасту у Европи.

Актуелни словеначки премијер Јанез Јанша је шефицу социјалдемократа ставио пред огледало: „У ЕУ сте ‘заговарали’ владавину права, а у Словенији сте је драстично кршили. Да о украденој јеврејској вили, из које моралишете о владавини права, и не причамо. Или о клањању масовним убицама.“

Али то није први пут да Тања Фајон показује два лица. У Словенији се спрдају када она прича да је у политику ушла због хуманости и филантропије, јер знају да је на листу кандидата за посланике Европског парламента као заслужна дописница РТВ Словеније из Брисела, која се истицала пропагандом против Јанеза Јанше и његове странке.

У словеначком Репортеру, тим поводом, недавно пише да је „врхунац политичког лицемерја и неверодостојности Фајонове њена лажна брига за слободу говора. Фајонова је у странку социјалдемократа ушла као новинарка директно из РТВ Словенија као идеолошка испостава левице, јер је била политички пристрасна и зависна од лобија Милана Кучана. Она је последња на свету која би могла да јавно придикује о политички независним новинарима, кад сама представља политички зависно новинарство у корист левице, за шта је на крају награђена политичком функцијом евро-посланика и милионски плаћеним мандатом“.

Од избора за председницу социјалдемократа Тања Фајон је политички хиперактивна. Пре извесног времена је истакла да Словенији треба „смањивање друштвених неједнакости“, а управо она, као милионерка, персонификује ту друштвену неједнакост.

Сваког месеца у просеку заради око 16 000 евра, што је ставља у ред неколицине најбоље плаћених словеначких менаџера и сврстава у друштво 1% Словенаца који највише раслојавају земљу.

Бриселска милионерка је, кажу, „у два мандата европосланика заслужила два милиона евра. Сада ради на свом трећем милиону“.

Странка Социјалдемократи, из неког разлога, као змија ноге крије чињеницу да Тања Фајон није међу девет потпредседника и петнаест координатора политичке групе С&Д у Европском парламенту.

Али много тога контроверзног има око Тање Фајон што није познато јавности у Словенији, јер је протеклих деветнаест година углавном била у Бриселу: како је њен супруг, иначе Немац, добио посао дописника РТВ Словенија без знања словеначког језика, зашто је за свог саветника поставила бившег директора словеначке обавештајне службе, повезаног са многим аферама, како је њена пријатељица Петра Петан (ћерка словеначког медијског тајкуна) добила посао у кабинету европског комесара Паола Ђентилонија…

Словенија сад тек упознаје право лице Тање Фајон и њене тајне.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар