Медицинска сестра Ђ. А. (23) са снимка насталог у Звечанској, на коме се види да неадекватно поступа са дететом у овој установи била је на пракси, а иначе је апсолвент Више медицинске школе.

Поводом снимка који је уздрмао јавност, директор ове установе Зоран Милачић рекао је да они оштро осуђују овај догађај и објаснио на који начн је медицинска сестра, иначе апсолвент Више медицинске школе у Земуну, запослена.

  • Медицинска сестра је била на пракси. Она је тренутно апсолвент на Вишој медицинској школи у Земуну, а када смо објавили конкурс, након што се појавила потреба за ангажовањем нових радника, она је желела овај посао, поред многих које посао нису прихватиле – рекао је Милачић.

Свој радни оснос Ђ.А. засновала је у априлу, након одрађеног пробног рада у Звечанској и добила уговор на три месеца. Када је он истекао, добила је други, али у међувремену се сазнало за овај инцидент.

Директор објашњава да је протокол за запошљавање у овој установи устаљен, и да подразумева да људи прођу приправнички стаж у Звечанској или праксу, како би се најбоље проценило да ли се уклапају у овакав систем рада.

  • Након што је завршила праксу у Звечанској, консултовали смо њене професоре који су јој дали препоруку за рад. Према извештају главне одељенске сестре, до сада није било примедби. Она се тренутно налази на суспензији која по закону може трајати до 90 дана, а након тога мора бити одлучено да ли ће радник добити отказ или ће наставити радни однос – рекао је он.

Фотографисала дете да би „показала колегиници“

  • Када сам јој уручио решење о суспендовању предочио сам јој разлоге. Она случај није коментарисала, као ни мој став да је на неадекватан начин комуницирала са дететом и исто тако га спуштала у креветац. Након што је упозната са чињеницом да је повредила права детета која се односе на приватност, користећи телефон, у своју одбрану је навела како је фотографисала малишана како би послала колегиници која је за дете била веома везана. Ми не знамо шта је истина али у сваком случају фотографисање није дозвољено – додао је директор Милачић и истакао да је од старта је у процес укључено и Министарство за рад, запошљавање и борачка питања, као и министар Ђорђевић.

  • Ово је за нас врло тежак тренутак, јер је овим догађајем бачена сенка на све наше запослене који немају везе са овим догађајем – додаје Милачић.

Кривична пријава против запослене

Он је испричао да ће поднети кривичну пријаву против Ђ.А., док ће тужилаштво касније видети да ли има основ за такву врсту пријаве и да она по том основу буде процесуирана.

Такође поред ове пријаве, биће поднета и кривична за Н.Н. лице које је све то снимило и тако угрозило дечији идентитет који се строго штити у овој установи.

  • Не знамо да ли је камера постављена и када, или је то неко снимао, и такође не знамо због чега би то могао да уради. Ко год да је знао за овакво понашање требало је да пријави одмах, без угрожавања права деце која бораве у тој соби, јер свако снимање је недозвољено у тим просторијама. Ми смо транспарентна установа, случај по анонимној пријави смо одмах пријавили и покренули све механизме који су у нашој моћи и сви који су прекршили закон и правила биће кажњени. Надамо се да ћемо што пре сазнати – додао је за крај Зоран Милачић.

Оставите Коментар