Изјава генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да је Алијанса већ помогла Црној Гори у борби с епидемијом Ковида 19, имајући у виду реална дешавања, намеће питање да ли је тај војни савез, поред стелт авиона, развио и стелт хуманитарну помоћ.

Аналитичар Игор Дамјановић каже за Спутњик да није необично за НАТО бирократију да живи у неком свом виртуелном свијету сазданом на голим неистинама, те да без имало обзира говоре и констатују нешто што нема никакве везе за стањем на терену. Тако је, како додаје, и овог пута када је њихов генерални секретар Јенс Столтенберг објаснио Црној Гори да је она заправо добила помоћ од НАТО, иако је о томе још нико није обавијестио.

Црна Гора је, наиме, још прије двије недеље од механизма Сјеверноатлантске алијансе (НАТО) затражила маске, рукавице, респираторе и другу заштитну и медицинску опрему као помоћ у борби против ширења корона вируса.

Захтјев за помоћ Црне Горе упућен је Евроатлантском центру за координацију одговора на катастрофе (ЕАДРЦЦ), која је објављена на интернет страници Алијансе и упућен свим чланицама НАТО-а и партнерским земљама. У том захтјеву званична Подгорица је, између осталог, затражила више од 5,6 милиона хируршких маски, пола милиона маски са П2 и П3 филтерима, 6,5 милиона пари рукавица, 250.000 наочара и визира, више од 336.000 хирушких кецеља, још 100.000 непромочивих, као и 50.000 непромочивих кецеља и милион једнократних хирушких капи и наглавака….

Такође се тражило и 320 респиратора, 20 бронхоскопа, 40 ларингоскопа, 20 аспиратора, 50 ЕКГ апарата и два дефибрилатора.

Једини одговор који је стигао од свих земаља НАТО и партнера, био је да је Холандија спремна да понуди Црној Гори услуге авио -транспорта за медицинску помоћ која долази из Кине.

Стелт хуманитарна помоћ НАТО

На питање листа „Побједа“ да ли је транспорт медицинске опреме из Кине у Црну Гору једина помоћ коју ће Алијанса пружити Црној Гори у борби са вирусом корона, генерални секратар НАТО-а Јенс Столтенберг одговорио да сматра да је тиме НАТО већ помогао Подгорици.

„Не могавши да наведе да је Црној Гори послао барем сапун и чаршав, а камоли један од 320 респиратора који су тражени прије 15 дана, Столтенберг је као подршку НАТО поменуо наводно обећање холандске владе да ће да превезе у Црну Гору хуманитарну помоћ из Кине, која је ево недељама најављена, а још се није десила“, коментарише Игор Дамјановић.
„Када упоредим Столтенбергову изјаву са реалним дешавањима, долазим у дилему да поставим питање ли је НАТО умјесто пројекта стелт бомбардера, који му је наша војска упропастила у селу Буђановци, у међувремену почео да развија и стелт хуманитарну помоћ, коју упућује не само својим оснивачима попут Италије, већ и младим чланицама као што је Црна Гора“, иронично се запитао Дамјановић.

Црна Гора сада тврди да јој помоћ није ни била потребна

За уредника портала „Борба“ Дражена Живковића, најзанимљивије у читавој причи је изјава министра одбране Црне Горе Предрага Бошковића, који након што је, како каже, увидио да нема ништа од помоћи Алијансе Црној Гори, сада наједном тврди да нам – „оно што смо тражили од НАТО-а за сада није потребно”.

„Кад је постало и врапцима на грани јасно да нас је НАТО игнорисао и да се нијесу ни удостојили да одговоре на захтјев Црне Горе да нам се достави медицинска опрема, министар одбране Предраг Бошковић наставља да увесељава јавност у овим кризним данима, па сада невјешто покушава да пегла бламажу црногорских власти, јер их НАТО није удостојио ни одговора, а камоли помоћи”, каже Живковић за Спутњик.

Ако нам ништа од помоћи за коју је Црна Гора молила није ни требало, овај новинар онда сугерише да се логично запитати зашто смо је онда уопште и тражили.

„Али, бојим се да је истина мало другачија. Тако да је епидемија вируса корона само оголила неугодну чињеницу по власт у Подгорици да НАТО не занима Црна Гора, и ту можемо ставити тачку на ту причу“, категоричан је Живковић.

У међувремену, иако се протеклих седмица од избијања пандемије Ковид19 показало да НАТО „савезнице“ не само да се међусобно не помажу, већ дословце конфискују и отимају медицинску опрему једне од других, на ванредном састанку Сјевероатланског савјета одржаном у среду констатовано је нешто посве супротно – да су земље НАТО показале међусобну солидарност.

Оставите Коментар