Гест отказивања гостопримства нашем амбасадору оцењује као исхитрен.
Поводом одлуке Министарства спољних послова Црне Горе да амбасадора Србије у тој држави Владимира Божовића прогласи персоном нон грата и протера га из ЦГ, некадашњи амбасадор у Уједињеним нацијама и некадашњи министар спољних послова Југославије Владислав Јовановић каже да то није превелико изненађење.

  • С обзиром на то да нам је познато понашање одлазеће власти у Црној Гори која није сасвим прихватила да одлази, него полаже наде да би компликујући ситуацију новој власти могла да створи основе за свој повратак – сматра Јовановић.

Гест отказивања гостопримства нашем амбасадору оцењује као исхитрен.

  • На тај начин се гази неколико ствари. Прво, власт у оставци, одлазећа власт је техничка власт и од ње се не очекује, нити има права да обавезује, а нарочито отежава наставак рада на нормализацији и побољшању односа са суседним земљама, пре свега са Србијом. Питање је и да ли је одлазећа власт ово учинила сама свесна да је то прекршај или на подстрек и охрабрење неких локалних и страних центара моћи“, наводи некадашњи дипломата и закључује да је посреди ударац не само на добре односе два најближа, братска народа, већ и директан атак на нову власт која чини своје прве кораке – додаје Јовановић.

Овај неодговаран потез је, како каже, незабележен у пракси одлазећих власти и неким људима у центрима моћи дефинитивно смета да се српски фактор на Балкану одржава и ојачава, него је циљ да он стално војно, економски, политички и територијално слаби.

Оставите Коментар