У складу са законским овлашећењима и дужностима покрећу поступке забране и уклањања из својих школских програма две књиге “Горски вијенац” Петра Првог Петровића Његоша и “Пешчаник” Данила Kиша

Бошњачке организације захтевају од министарства просвете и културе земаља региона да се из школских програма уклоне дела Његоша и Данила Kиша.

Бошњачка академија наука и уметности, Бошњачко национално веће савет у Црној Гори, Бошњачко национално веће у Србији, Бошњачка културна заједница и група других бошњачких организација упутили су апел министарствима просвете и културе Србије, Црне Горе, БиХ, Македоније, Хрватске и Словеније да “у складу са својим законским овлашећењима и дужностима покрену поступке забране и уклањања из својих школских програма две књиге “Горски вијенац” Петра Првог Петровића Његоша и “Пешчаник” Данила Kиша.

У образложењу наведене иницијативе наводи се да је “садржај наведених књига годинама био научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима”, пише Дан.

Они криве Његоша, једног од највећих српских и црногорских писаца, као и Kиша, члана Српске академије наука и уметности, јеврејског порекла, да су својим делима, односно “мржњом према исламу и муслиманима”, створили извор мржње и сукоба између народа који живе на тлу бивше СФРЈ.

“Посебно истичемо да је антицивилизацијска порука наведених књига допринела да држава Босна и Херцеговина постане место које је на најдрастичнији начин било изложено рушитељским нагонима двају кључних националистичких идеологија 20. века, односно великосрпске и великоцрногорске идеологије, које су биле пројициране кроз агресију против БиХ, када је почињен геноцид над Бошњацима”, наводи се, између осталог, у образложењу, где се додаје да су поменута дела осим националистичка и расистичка.

Аутори иницијативе пореде дела Његоша и Kиша са Хитлеровим и додају и да се противе да било која награда носи име поменутих писаца.

У овом контексту, апелујемо на Владу Црне Горе, позивамо премијера и министре да пониште одлуку о тзв. “Његошевој награди”, на тај начин искажу поштовање према муслиманским жртвама, Бошњацима и Албанцима, које су почињене у Црној Гори од истраге потурица па до ратова 90-их”, истичу организације бошњака, које Влади дају рок од 100 дана да поступи по захтеву, пре него што се обрате институцијама ЕУ, УН, као и другим међународним организацијама.

У Министарству просвете одговорили су да не планирају да мењају постојећи план и програм.

“Црна Гора је мултикултурална и мултиетничка земља која се поноси управо својим различитостима, а чијем развоју наставни план и програм до сад није био препрека, већ напротив”, саопштила је за Дан портпаролка тог ресора Милица Лекић.

Advertisements