Хрватски новинар Дарко Худелист спроводио је истраживање о некадашњем председнику Србије и Савезне Републике Југославије Слободану Милошевићу и разговарао са проф. др Смиљом Аврамов о њему, те му је професорка Аврамов описала свој сусрет са Милошевићем у Хагу.

– Улазим у хашки затвор, врата ћелије отвара официр НАТО-а, и ја се појављујем на вратима… А Милошевић је стајао иза писаћег стола, окамењен, као какав споменик, а очи су му биле стакласте… И то је трајало неколико секунди или минуту, једна тотална блокада. Он мене види, и ја прекидам то и кажем: „Председниче, доносим вам топле поздраве из Београда!“ А он појури мени у загрљај, он ме је тако чврсто загрлио да је то трајало… Ја сам тог тренутка осетила да сам ја његова мајка! Он је мене доживео као своју мајку, тог тренутка… Био је везан за своју мајку, кад ју је имао. А онда се осетио усамљен, потпуно усамљен, и разочаран тиме што му ни деца нису дошла (у Хаг), нарочито ћерка која је могла доћи… И кад сам се ја појавила, имајући у виду наше раније контакте, ја претпостављам, не претпостављам него сам дубоко убеђена, да је он мене доживео као своју мајку. Да му је била потребна та веза, та топлина… – рекла је Смиља Аврамов, тврди Худелист.

Професорка Правног факултета у Београду и чланица Српске академије наука и уметности (САНУ) Смиља Аврамов преминула је данас у 101. години у Београду.