Поводом прославе Дана независности Пољске и 100. годишњице окончања Првог светског рата, око 200.000 људи прошетало је вечерас Варшавом, док их је у стопу пратила маса предвођена националистичким групама.

Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

Како преноси AP, националисти су извикивали „САД – империја зла“, „Смрт непријатељима отаџбине“, „Пољска – бела и католичка“, док су чланови националистичке „Свепољске омладине“ запалили заставу Европске уније.

Већина је носила заставе Пољске, али су појединци махали заставама ултрадесничаских група, укључујући и италијанску „Форца нуову“ чији се лидер Роберто Фиоре јавно изјаснио као фашиста, преноси Танјуг.

Националисти су запалили стотине бакљи и бацали петарде.

На челу колоне грађана били су председник Анџеј Дуда и премијер Матеуш Моравијецки, а војници испред њих носили су огромну заставу са натписом „За тебе, Пољска“, преноси AP.

– Нека ово буде наш заједнички марш, нека буде марш за све, марш којем сви желе да присуствују и да се осећају добро – рекао је Дуда.

Агенција наводи да се Дуда у појединим тренуцима уопште није видео од дима од бакљи.

На зградама, аутомобилима и аутобусима у пољској престоници биле су окачене заставе, а грађани су положили цвеће на гроб оца пољске независности, маршала Јозефа Пилсудског.

Претходно су Дуда и Моравијецки обележили 100. годишњицу независности Пољске и Дан примирја у Првом светском рату испред Споменика незнаном јунаку у Варшави.

Окупљени су тачно у подне, машући пољским заставама, певали химну државе уз пратњу војног окестра, преноси AP.

Дуда је у свом говору позвао на национално јединство, додаје агенција.

Председник Европског савета, бивши пољски премијер Пољске Доналд Туск обележио је 100. годишњицу од независности Пољске полагањем венаца на споменике личностима из пољске историје који су после Првог светског рата учествовале у обнови државности те земље.

Он је положио цвеће на споменик маршалу Пилсудском, који се налази поред палате Белвадере, преноси AP.

Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

Туск, који је и противник пољске десничарске владе, изјавио је да су политичка неслагања око будућности Пољске „понекад сувише снажна“, али је нагласио да је, „наша веза много јача и много важнија, а то си ти Пољска“, рекао је Туск.