На интернет мрежи се појавио први видео на коме се види примена система за противелентронску борбу „Палантин-К“. Он је учествовао у војној вежби Гардијске комбиноване армије Западног војног округа.

У Лењинградској области на полигону „Лужски“ реализована је војна вежба јединица за противелектронску борбу (ПеБ) које се налазе у саставу Гардијске комбиноване армије Западног војног округа.Конкретно, ова јединица је извела вежбу борбе против свих типова непријатељаских дронова помоћу система „Палантин-К“.

Фрагменти ове вежбе су забележени на видео-материјалу коју је публиковао тв-канал „Звезда“ и окачио на сајт Јутјуб.

Према сценарију вежбе, непријатељски оператор је из шумовитог и непроходног терена лансирао квадкоптер-камиказу. На њему се налазило убојно средство. Међутим, средства за противелектронску борбу су у веома кратком року детектовала опасни ваздушни објекат- преноси интернет портал РГ.

Посада на систему „Палантин-К“ је брзо прешла из маршевског у борбени положај. Одмах ја детектован канал преко којег се управљало непријатељском беспилотном летелицом. Посада је обавестила свог командира да је „комплекс „Палантин“ спреман за борбу“.

Командир ове посаде, који је иначе по чину капетан, наредио је употребу комплекса тако да се загуше сви активни канали командовања беспилотним летелицама. Мисија дрона-камиказе је окончана.

Шта представља систем за ПеБ „Палантин“

Комплекс за противелектронску борбу „Палантин“ је високо-засићени и аутоматизовани електронски склоп, који у себи обједињава више средстава за противелектронску борбу која су у последње време ушла у наоружање руске армије. Његове основне функције представљају војну тајну, али се претпоставља да овај систем може да оствари поражавајуће ефекте на непријатељска средства за комуникацију, на оперативним и тактичким правцима развијања нападних борбених дејстава.

У наоружање руске армије је ушао у априлу 2019.године. Основано се претпоставља да је систем у стању да скенира велики простор у циљу извођења електронског извиђања. Његова специјалност је опструкција постојећих и перспективних система везе коју користи непријатељ, „ослепљивања“ циљева у краткоталасним и ултратраткоталасним дијапазонима рада и формирање поља за ометање његове мобилне и радио-комуникације.

У случају потребе систем ПеБ „Палантин“ се може интегрисати у јединствену мрежу у коме се налазе различити типови система за противелектронску борбу и електронско извиђање.

„Палантин“ је недавно окончао фазу државних тестирања. Представља потпуно нови систем за противелектронску борбу. Први комплетирани модели овог система су испоручени специјалним противелектронским саставима Западног војног округа. Оператори на новим системима су прошли обуку у Тамбовском центру за против-електронску борбу. Након завршетка обуке упућени су у матичне јединице, где су почели да раде на усвајању нове технике.

Оставите Коментар