Уједињене нације установиле су међународни Дан породице пре 25 година руководећи се идејом о значају породице у савременом друштву и важности односа између родитеља и деце у циљу јачања и напретка глобалних цивилизацијских токова. Српска десница сматра да је наш народ кроз читаву своју бурну историју успео да се одржи као колектив и створи сопствену државу управо захваљујући постојању снажне породице где су односи били засновани на традицији искрене љубави, ауторитета и поштовања. Насиље над децом и негативни трендови разарања породице широм западног либералног света где влада и опасност демографског слабљења нација због растућег утицаја индивидуализма и себичности прети и нашем народу који се налазу у срцу европског континента. Српска десница у свом политичком програму и активностима које редовно спроводи кроз трибине и јавне акције води борбу за спас и обнову традиционалних породичних вредности у модерном српском друштву.

Убеђени смо да постоје два главна и глобално супротстављена  филозофска погледа на свет а то су индивидуалистички концепт и колективистички приступ друштвеним и националним проблемима. Породица на Западу налази се у вишедеценијској кризи где се слога унутар породичних заједница нарушила себичним либерално-капиталистичким приступом који заговара предност појединца над колективом. Овај опасан тренд закуцао је и на наша врата и ако као народ и држава не будемо постали национално одговорни десиће нам се исто што и западноевропским породицама и друштвима. Резултати индивидуалистичког концепта су отуђеност између родитеља и деце као и јаз између млађих и старијих нараштаја.

Сведоци смо да су многе државе западног света захваћене белом кугом и падом наталитета као производом личне самодовољности и потрошачког егоизма. Тамо родитељи своју децу на специфичан начин „осамостаљују“ након пунолетства чиме их изопштавају из породичног дома или своје старе родитеље шаљу у старачке домове препуштајући их бризи другога како би са себе скинули бреме одговорности због ултимативно брзог начина живота и рада. Запад је себе и своје традиционалне хришћанске вредности у породици заменио за груби материјализам где је профит и стицање капитала постао најважније животно постигнуће. Српска десница се залаже за повратак традиционалним вредностима где родитељи са љубављу негују и васпитају своју децу, воде рачуна о њиховом одрастању и формирању у здраве и племените личности. Борбом за повећање наталитета кроз разноврсна законска и социјално-политичка решења која би подстицала вишедетне породице у Србији истовремено се боримо и за снажну државу чији покретач и основа би биле јаке и социјално задовољне породице. Концепт колективизма прожет родољубљем где је појединац подређен интересу заједнице није назадан или ретроградан већ напредан и историјски ефикасан.

Многобројне породице где живи више генерација могу успешно функционисати на економском и усклађеном међуљудском нивоу. Као национална организација сматрамо родитељство не само као одговорност и обавезу него и као складни однос између родитеља, деце и бака и дедова. Када се деца формирају у здраве и функционалне личности онда би она требало да преузму кормило породице и бригу над онима који су им све то обезбедили а то су њихови родитељи. Стари српски обичаји породичних окупљања попут великих празника, крсних Слава, венчања или крштења служе учвршћивању породичних веза и јачају дух заједништва и солидарности. Слични обичаји на Западу су нажалост заборављени и људи су ускраћени за радости и практичне предности које овакви скупови доносе.

У тешким временима која се често догађају у нашем окружењу и широм света најбоља одбрана од недаћа је чврста породична заједница која заједно са осталим породицама чини државни и национални бедем још снажнијим. Често се при доношењу појединих законских аката заборавља на важност породичног морала и виталност здраве породице коју она пружа својим члановима и друштву у целини. Из овог разлога Српска десница ће стално и изнова апеловати на јавност и институције система да поведу рачуна о основној ћелији друштвене организације оличеној у здравој и социо-економски снажној традиционалној породици која нас је одржала кроз векове. У братској Русији можемо видети моделе који би били примењиви и код нас а тичу се позитивних законских решења за породице са више деце у виду државних субвенција, пореских олакшица и осталих погодности у интересу јачања појединца, породице, нације и државе. Велика мигрантска криза која је у последњој деценији погодила наш континент вишемилионским таласом несрећних изгнаника из ратом обухваћених подручја Африке и Азије додатни је мотив за мобилизацију здравих националних снага у нашој и осталим европским земљама.

Новопридошли странци долазе у великом броју доносећи своје обичаје, културу и навике који су често супротстављени европским традицијама понашања и погледа на свет. Велики немири и безакоње по европским метрополама јасан су сигнал да сви морамо радити на заштити свог националног, верског и културног идентитета и биолошке егзистенције. Српска десница поштује све демократске тековине и права свих људи који живе у нашој земљи али исто тако поштује и воли свој народ и богато наслеђе које морамо сачувати за будуће нараштаје. Међународни Дан породице који обележавају и промовишу Уједињене нације у читавом свету ми морамо на делима бранити и унапређивати свакога дана и на сваки легитиман начин.

Српски народ се увек показивао као отворен народ гостољубивих људи, спреман да помогне свакоме без обзира на веру, националност или политичко опредељење. Сматрамо да исправан третман према другима морамо имати и према самима себи јер нас нико други осим нас самих неће заштитити или нам донети прогрес у било којој области. Рад на очувању свог народа, државе и породице предат је нашој генерацији од претходне а ми ћемо обавезу одбране своје традиције и наслеђа предати будућем нараштају.

Српска десница је убеђена у чврстину националне свести нашег народа и одговорност државе према својим грађанима. Јака традиционална породица уз помоћ институција система сачуваће сувереност и интегритет наше земље као и увек кроз историју јер извор суверенитета и јесте сам народ који чине уједињене и здраве породице за које ћемо се свим снагама борити.

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Миша Вацић, председник Српске деснице

Оставите Коментар