Председник Демократске Партије Срба у Северној Македонији и једини српски члан македонског Собрања Иван Стоилковић најавио је да ће председнику Србије Александру Вучићу и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику предложити данас да се прва годишњица обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе одржи на Kајмакчалану.

Стоилковић је на Фејсбуку навео да ће писмо с предлогом упутити Вучићу и Додику, уз договорену сагласност са водећим српским удружењима и асоцијацијама, пошто се, како је нагласио, нови празник везује за догађај „на територији данашње Македоније“.

Стоилковић сматра да ће се тако обележавање празника сместити у свесрпске оквире и да ће све то бити од директне користи за даљи опстанак српског народа у Северној Македонији.

У тексту под називом „Kајмакчалан, херојска симфонија вере, подвига и страдања“ он је Дан српског јединства, слободе и националне заставе назвао „изузетним и величанственим даном“, истичући да је реч о празнику којм се обележава почетак остварења једне од највећих победа у историји Србије – пробој Солунског фронта.

„На нашу срећу бићемо у прилици да од идуће године и званично обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, навео је Стоилковић.

Leave a Reply