ПОСЛЕ разговора у Бриселу о европском предлогу о путу ка нормализацији односа, из Министарства спољних послова Румуније је речено да ова земља поздравља спремност на компромис који су показали Аљбин Курти и Александар Вучић, али су и подсетили да Румунија није признала једнострано проглашење независности Косова и да је тај став остао исти.

– Румунија у потпуности подржава дијалог којим посредује ЕУ, као главни канал за ефикасну и свеобухватну нормализацију односа Београда и Приштине, који може донети трајни мир и стабилност у региону – наглашавају из румунског МСП.

Додали су и да изражавају наду да ће текући преговори о анексу прихваћеног споразума брзо донети резултате, како би примена могла да почне. 

– Као што можда знате, Румунија није признала једнострано проглашење независности Косова и наш став остаје исти. Међутим, без прејудицирања нашег националног става о статусу Косова, Румунија је имала конструктиван приступ када је реч о споразумима о регионалној сарадњи, визној либерализацији и другим питањима – саопштили су из МСП Румуније.

Оставите Коментар