У амбасади Русије у Београду вечерас је свечано обележен Дан бранилаца Отаџбине, а том приликом амбасадор Александар Чепурин је рекао да Русија подржава неутрални статус Србије као и мирно решење косовског проблема уз поштовање међународног права.

– Србија ће имати довољно снаге и стрпљења да издржи искушења – рекао је Чепурин на свечаности којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Чепурин је рекао и да Русија поздравља унапређење добрих односа Србије са свим земљама, ако то одговара њеним интересима.

– Окупии смо се данас да обележимо Дан бранилаца отаџбине, већ седми пут га дочекујем заједно са многима од вас. Хвала вам за такву част – рекао је Чепурин.

Он је истакао да су Русија и Србија више пута морали да бране своју независност и суверенитет и да је управо то формирало карактер наших народа.

– Имамо јаке војске, али најглавније руско и српско оружје је ипак храброст војника и официра, снага њиховог духа, то је аксиом. Припаднике оружаних снага Русије и Србије спајају актуелни задаци. Активно се развија и наша војна и војнотехничка сарадња – навео је Чепурин.

Прослава поводом Дана бранилаца отаџбине

Прослава поводом Дана бранилаца отаџбине

Posted by Sputnik Србијa on Четвртак, 21. фебруар 2019.

Према његовим речима, кључни задатак Русије данас је осим осигурања безбедности и енергични развој привреде, повећање животног стандарда људи.

На то је усмерено 12 националниих пројеката, који ће за шест година извести земљу на апсолутно нови ниво, рекао је Чепурин додајућио и да је то суштина јучерашњег обраћања председника Русије Владимира Путина Федералној Скупштини.

Амбасадор је подсетио да се предстојеће јесени обележава и 75 година откако је заједничким снагама ослобођен Београд од фашистичког окупатора.

– Важно је заједнички обновити Спомен гробоље ослободилаца Београда на којем почива 1.395 бораца Народнослободилачке армије Југославије и 818 припадника Црвене армије – рекао је Чепурин и позвао на јачање братства руског и српског народа као и развој сарадње између оружаних снага.

Свечаности су присуствовали председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Србије Александар Вулин, Зоран Ðорђевић и Ненад Поповић, као и патријарх српски Иринеј.

Прослава Дана отаџбине, коју су организовали амбасадор Чепурин и изасланик одбране пуковник Андреј Собакин, почела је интонирањем руске и српске химне.

Овај празник, установљен у знак сећања на дан када је тек формирана Црвена армија 23. фебруара 1918. одбила немачку инвазију на Петроград, слави се у свим државама некадашњег ШСР-а.

Advertisements