Од почетка руске инвазије на Украјину, доста се говори о наоружању којим Путин располаже, а управо су термобаричне бомбе означене као најсмртоносније оружје шефа Кремља.

Руси у рату у Украјини користили су и термобаричне ракете, познате и као вакуум бомбе.Термобарично оружје пуно је експлозива високог притиска и усисава кисеоник из околине како би створила изузетно снажну експлозију. Интернетом кружи снимак лансирања поменутих ракета, а аутентичност је потврдио Би-Би-Си. 

На снимку Народне милиције из самопроглашене Народне Републике Доњецк види се испаљивање ракета из вишецевног ракетног бацача ТОС-1А  руске производње.

Како заправо делује термобарична ракета?

„Најближи удару једноставно испари. Они мало даље имају тешке опекотине, а плућа су им често у удару потпуно оштећена. Жртве тада удишу отровне гасове. За оне који су још удаљенији, може уништити унутрашње органе, пробити бубне опне и узроковати губитак вида. Дејство ових врста бомби је веома смртоносно и веома непријатно“, наводи се у америчкој студији о дејству ове врсте оружја из 1993. године.

Друга америчка студија је открила да ова врста бомбе не утиче деструктивно на мождано ткиво као на остатак нашег телесног система, тако да жртве умиру у великом болу док се гуше и приликом гушења могу да буду потпуно свесне.

Према мишљењу стручњака, ова врста оружја је по разорној моћи заправо најближа атомском оружју. Само овај није толико штетан по животну средину. Термобаричне ракете први пут су развијене у Сједињеним Државама и Совјетском Савезу почетком 1960-их. Користиле су их у Вијетнамском рату америчке стране, нешто касније совјетске снаге су их користиле у сукобима са Кином и Авганистаном, касније Русија у Чеченији, Америка у својим сукобима на Блиском истоку…

Најјачу бомбу ове врсте ‘испробали’ су Руси 2007. године. Звали су је „оцем свих бомби“, а њена моћ била је у рангу мање нуклеарне бомбе. Није познато колико их је данас доступно.

Ова врста оружја служи да се нешто потпуно избрише са лица земље. Неколико погодака може да уништи читаве градске блокове за кратко време“, објаснили су стручњаци његове ефекте.

Оставите Коментар