Страшне сцене деце у Авганистану која се крију између точкова огромних камиона постале су уобичајен призор на гранци са Пакистаном.

У покушају да прошверцују нешто од робе коју могу да продају у Пакистану, авганистански малишани понекад и два пута дневно на овај језиво опасан начин прелазе границу.

На снимцима се могу видети бројна деца како истрчавају испод камиона који се крећу, носећи на својим малим леђима џакове са траженом робом, преноси Би-Би-Си.

  • Опасно је, али боље и то него да умремо од глади. Мој отац је болестан, морамо овако – каже један од дечака који на овај начин свакодневно ризикује живот и открива да од овог опасног посла може да заради до 7 долара.

У товарима које носе најчешће су слаткиши и цигарете.

  • Они који нам дају робу нам кажу где да је испоручимо. То су углавном власници продавница у Пакистану и они нам дају паре за робу – објашњава он.

Пакистан је пооштрио контроле на граници од када су талибани преузели власт у Авганистану, тако да је одраслима много теже да прелзе границе.

Талибани, с друге стране виде опасност у којој се деца свакодневно налазе али их не заустављају, каже Би-Би-Си.

Група деце која је пристала да разговара са новинарима открива да ризик да буду прегажени није једина опасност.

  • Возачи камиона се љуте и туку нас кад нас ухвате, али морамо. Радимо ово да бисмо прехранили породице – изјавио је један од дечака.

Како кажу понекад носе робу коју су произвеле њихове породице и продају је на оближњој пијаци.

Оставите Коментар