Понашање мађарског премијера Викотора Орбана на сусрету лидера ЕУ, премијера чланица Уније и даље заокупља светску јавност, скоро више него обраћање украјинског председника Володимира Зеленског.

Наиме, током јучерашњег сусрета Виктор Орбан је поприлично изигнорисао председника Украјине, а сад на светло дана испливао је нови снимак на коме се види премијер Мађарске Виктор Орбан који апсолутно игнорише Зеленског, али и остале лидере ЕУ.

Док су се поједини премијери грлили, смејали и руковали са Зеленским тапшали га по рамену, Орбан је мирно сео за конференцијски сто и као савесни и одговорни државник спремио се за седницу, отворио фасциклу, поређао папире.

Овакво понашање мађарског премијера дошло је под удар проукрајинских активиста по друштвеним мрежама који су говорили да је кловн, сарадник Kремља, да је прешао на другу страну.

Посебно у тој акцији истакла се белоруска опозициона агенција НЕXТА која делује из Варшава, као и активисти наколњени украјинском председнику.

Подсетимо, виктор Орбан од почетка рата у Украјини није нимало наклоњен украјинском председнику Володимиру Зеленском, кога је критиковао и сматрао једним од криваца за рат на истоку Европе. Такође одбио је да Мађарска пружи војну помоћ у Украјини, под пристиском гласао за санкције Брисела против Москве, али и свог шефа дипломатије Петера Сијарта често слао у Москву. Ситуација између Зеленског и Орбана ескалирала је када су украјинске војне власти кренуле у прислину мобилизацију мађарске националне мањине која живи у Закарпатју у Украјини која је после Тријанонског споразума и распада Аустро-Угарсје припала Украјини, а касније и Совјетском Савезу.

Оставите Коментар