Мало људи зна да је велики Никола Тесла живот завршио веома тужно, да је имао и последњу жељу, као и да данас постоји оригинални видео снимак његове сахране.

Највећи српски научник и један од најзначајнијих умова који су икада живели, Никола Тесла, умро је сам и заборављен на Божић, 7. јануара 1943. године у хотелској соби у којој је живео у Њујорку. Мало људи зна да је имао и последњу жељу, као и да данас постоји видео снимак његове сахране.

Никола Тесла је умро сиромашан и у дуговима. У званичним списима пише да је смрт наступила 7. јануара 1943. године у 22:30. Имао је 87 година и стотине патената и проналазака који су му донели славу, али не и богатство. Теслу новац никада није ни занимао…

Говор градоначелника Њујорка Фјорела Ла Гвардија на комеморацији Николи Тесли 10. јануара 1943. године:

Ипак,било је оних који су се великог научника сетили после смрти.

Теслиној сахрани је присуствовало преко 2.000 људи. У поворци која се два дана сливала ка погребној Сали Медисон авеније било је државника, јавних личности, нобеловаца, али и стотине обичних, малих људи који су се дивили генију чији су им проналасци олакшали живот.

„Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је и, како време пролази, постаје још веће,“ речи су којима је Ла Гвардија описао Теслу.

Kомеморацију је преносио Радио Њујорк, а сви водећи листови су објавили текстове о „одласку генија“.

Опело је одржано 10. јануара у Kатедрали Св. Јована Богослова на Менхетну. Kовчег је био покривен америчком и југословенском заставом.

По Теслиној жељи, испратила га је музика. Тражио је две песме – Шубертову композицију „Аве Марија“ и за крај песму „Тамо далеко“.

О овоме сведочи звучни запис који је остао сачуван до данашњих дана у Њујоршком архиву. Српску песму која је научника подсећала на далеку домовину одсвирао је Теслин пријатељ, виолиниста Златко Балаковић у пратњи хора „Слован“.

Тело научника је после овога кремирано.

Аутентични снимак сахране Николе Тесле и звучни запис песме „Тамо далеко“ коју је на комеморицији одсвирао виолиниста Златко Балаковић:

Оставите Коментар