Серијал „Српске светиње на Косову и Метохији”, који призакује целокупно српско духовно и уметничко православно наслеђе ‒ манастире попут Високих Дечана, Грачанице, Пећке патријаршије, цркве и манастире у Зочишту, Штрпцу, Урошевцу и другим местима, видеће ускоро цео свет. Капитални пројекат „Филмских новости”, сниман три године, окупио је 70 историчара, историчара уметности, археолога, антрополога, теолога и етнолога. Биће преведен на руски, енглески, француски, кинески, немачки, шпански и албански.

‒ Серијал би на пролеће требало да буде приказан на јавном сервису. Тренутно трају преговори. Првих 30 епизода је снимљено, а ми и даље снимамо и мотирамо материјал ‒ каже Владимир Томчић, директор „Филмских новости”, најављјући серијал који приказује фреске, архитектуру, прославе Божића и Ускрса, монашења и венчања, да се види да српска црква живи.

Последњи серијал о светињана на Космету, додаје, РТС је урадио 1981. године. Тада је снимљено око 16-17 локалитета.

‒ Жеља нам је била ‒ каже Томчић ‒да после 40 годинама снимимо 179 цркава и црквишта и манастира и манастиришта на КиМ. Све то уз сугестије републичког Завода за заштиту споменика културе, подршку Министарства културе и Унеска, и благослов патријарха Иринеја и владике рашко-призренског Теодосија.

Ђорђе Кадијевић, консултант на серијалу, каже за наш лист да Арбанаси желе да докажу да су они аутори споменика који се налазе на територији коју сматрају својом и да су снимили филмове о српским манстирима представивши их као ‒ своје.

‒ Смисао циклуса је управо у томе да сузбије њихову пропаганду. То је капитални нонсенс који се граничи са здравим разумом. Замислите да су те верске објекте градили Арнаути који су муслимани. Бити муслиман а градити у знакуХриста. Можете ли то да објасните! У овом свету, који је потонуо у глобалну регресију, такве ствари пролазе. То филмска публика гледа (јер су послали филмове у САД, Канаду и Латинску Америку), и не знајући ништа, прима здраво за готово, и то остаје трајно регистровано у свести тих људи и продире у њихово културно биће. Такав чин изазива толики револт Словена и хришћана и ми немамо право да се не супротставимо томе ‒ сматра Ђорђе Кадијевић.

Овај циклус, како додаје, показује да је Космет део матичне територије српске државе пуне споменика који су искључиво творевина наших предака, рађени од хришћанске вере наших владара.

‒ Они су даривали народу места на којима ће се остваривати духовна хришћанска интеграција. Арнаутско негирање идентитета није увреда само за Србе већ за целу европску цивилизацију. Ми чинимо шта можемо, шаљемо овај серијал у свет и супротстављамо се таквом својеврсном духовном тероризму ‒ наглашава Кадијевић.

‒ Две трећине локалитета у овом серијалу никада до сада нису снимљени. Снимали смо и црквице из 13. и 14. века и међу њима има правих ремек-дела ‒ истиче Владимир Томчић, додајући да је добио сугестије да заобиђе Мушутиште, Ново Брдо, Девич, предграђе Велике Хоче, јер су локални Албанци тамо агресивнији, али и ту су се снашли за снимања светиња.

‒ Срби и Албанци који на тим просторима живе су у коректним односима. Односи су деликатни, време у ком живимо бременито, ти простори недоступни за људе са стране ‒ каже Томчић.

Он наводи да су велики манастири добили по три епозоде, а да неки од снимљених експоната завређују да буду или у највећим светињама или у највећим музејима. У Соколици, подсећа, постоји Богородица Соколичка са малим Христом која је била на светској изложби у Метрополитен музеју у Њујорку 2004, на изложби „Византија – вера и снага”, коју су страни критичари прогласили за један од три најзначајнија експоната. У Великој Хочи, каже, свака улица имала је своју цркву, а многе тамошње цркве су осликане фрескама и споља и изнутра што је, наводи, невероватан раритет.

‒ У манастиру Зочиште налазе се мошти светих Козме и Дамјана. И данас долазе и Срби и Албанци да их мошти светитеља исцеле. Под ћивотом се налазе јорган и душек на којем човек, ма које вере био, и ма коју невољу имао, легне неколико минута или проведе ту целу ноћ, с вером у исцелитељске моћи. И то делује деценијама. Та чињеница да два народа верују у оздрављење, код обичних људи изазива наду да се нешто може променити ‒ вели Томчић, и говори како је изгледало снимање.

Косовска Митровица подељена је на јужни и северни део тако да је албанско гробље у северном, српском делу, а српско гробље је у јужном, албанском делу. Албанци су порушили српска гробља, Срби нису дирали њихова, прича Томчић.

‒ Албанска фирма снима серијал о српским манастирима на КиМ и представљају их као своје. Наводе да је Вито Которанин, који је зидар Дечана, Албанац. Ми знамо да он то не може бити. Раде девет епизода и титлују их на енглески. Дистрибуирају материјал у Холандију, Канаду, Скандинавију. Агресивним наступом праве штету уколико им не парирамо. Очекујемо да ће наш серијал бити пун погодак и верски и политички и културно. Стотине ди-ви-дијева ће бити послати амбасадама, да деле људима, да се чује истина о српском духовном наслеђу на Косову и Метохији ‒ каже Владимир Томчић.

Мирјана Сретеновић

Оставите Коментар