Руски министар одбране Сергеј Шојгу је рекао да НАТО жели да спречи Русију да постане геополитички конкурент против те организације. То је оно што подстиче нови Хладни рат.

“Земље НАТО-а покушавају да спрече Русију да постане геополитички конкурент, посебно конкурент који има савезнике,“ рекао је Шојгу.

“Са тим циљем, користе се различите институције, укључујући међународне институције и многе области деловања: политику, економију, па чак и културу и спорт,“ рекао је он.

Министар је додао да је “недавно, негативан тренд везан за намерно јачање војне активности НАТО-а добио замах у Источној Европи.“

“У овим условима, ми показујемо отвореност, љубазност и отсуство агресије према другим земљама,“ рекао је он.

Изјава НАТО-а изнета на самиту блока у Бриселу 11. и 12. јула указује на то да овај Савез сматра Русију изазовом за евроатлантску безбедност и стабилност. Међутим, ово је најверовантије везано за неуравнотеженост ватрене моћи.

Након упоређивања оперативног тактичког система Искандер са могућностима НАТО система противракетне одбране у Европи, УС Милитарy Wатцх је закључио да овај савез не би имао са чиме да се супротстави руском оружју.

“Узимајући у обзир искуство коришћења Патриот система у борби, они би једва могли пресрести Искандер, тако да би инсталације НАТО-а практично биле без икакве заштите од руског система,“ писали су аутори.

Стручњаци су ојачали свој закључак са недавним резултатима коришћења Патриот система у Јемену, где се овај амерички систем показао лошијим од ефикасног.

Р-17 (Сцуд Б, у НАТО класификацији) је ушао у службу 1962. године и, према речима аутора, то је много једноставније оружје него Искандер.

Како се наводи у овом чланку, увођење Искандер система у службу је изазвало забринутост код европских савезника САД-а. Шеф шведске војске је тврдио да би руска војска коришћењем овог оружја могла лако уништити војне инсталације и аеродроме те земље, обезбеђујући себи предност у случају евентуалног сукоба.

У међувремену, аутори су истакли да ће положај Искандера на западу у Русији омогућити војсци те земље да достигне готово било који део у северној Европи.

Извор: Webtribune.rs

Објавио: Правда