Министар одбране Руске Федерације, генерал армије Сергеј Шојгу, рекао је да је потенцијал суперкомпјутера Националног центра за управљање одбраном колосалан и да се не користи ни половина његових тренутних могућности.

 

За сам суперкомпјутер је рекао: „Он има отворену архитектуру. Из њега се могу уклонити неки блокови и стављати нови. Његове могућности се могу и ширити и повећавати. Резерве су такође колосалне“.

Шојгу је објаснио и зашто се не користи тренутно ни половина потенцијала централног суперкомпјутера Оружаних снага Руске Федерације: „За веће коришћење његових могућности потребно је даље ‘кљукање’ те машине додатним подацима“.

А могућности суперкомпјутера – посебно његову способност да анлаизира ситуације и нуди закључке, полазећи од података којима је био ‘нахрањен’ – Шојгу је илустровао на примеру НАТО операција против Југославије.

„То је била велика НАТО операција. Да би је извели, извршили су концентрацију ратних бродова, примакли ракете на одређене локације и одређена растојања. Ако сутра из неке зоне почну да стижу сличне информације, суперкомпјутер ће нас упозорити:

‘Пријатељи, та ситуација 90 одсто личи на оно што је било 1999. у Србији. Постоји опасност да се у тој зони понови оно што је било у Србији. Предузимајте мере’“, објаснио је шеф руских оружаних снага.

Оперативна моћ руског војног суперкомпјутера, према проценама, три пута је већа од могућности суперкомпјутера који користи Пентагон.

Начелник руског Националног центра за управљање одбраном – генерал Михаил Мизинцев – тврди да његов суперкомпјутер може да чува 19 пута више података него онај којим располаже америчко Министарство одбране.

Прочитајте још:
СУТРА СТИЖЕ У СРБИЈУ: За сада нема организованог дочека – 20 000 грађана дочекује Карића! (ФОТО)

Извор: fakti.org