Америчке приватне војне компаније које се налазе у Доњецкој области припремају провокације са хемијским компонентама на истоку Украјине, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„Цистерне са неидентификованим хемијским супстанцама допремљене су у градове Авдејевку и Красни Лиман ради провокација“, рекао је Шојгу на проширеном заседању колегијума Министарства одбране на којем учествује председник Русије Владимир Путин.

Према подацима Министарства одбране, у Доњецкој области има око 120 припадника америчких приватних војних компанија који обучавају украјинске специјалне снаге.

Укључивање Украјине у војне активности ─ претња за безбедност

Шојгу је додао да тежња НАТО-а да укључи Украјину у своје војне активности угрожава безбедност.

„Тежња Северноатлантске алијансе да укључи украјинске Оружане снаге у своје војне активности представља претњу по безбедност. Наставља се војни развој територије Украјине од стране земаља НАТО-а“, рекао је Шојгу.

Министар је напоменуо да америчке испоруке хеликоптера, јуришних беспилотних летелица и противтенковских ракета отежава ситуацију.

Министар је истакао да НАТО током војних вежби разрађује опције за коришћење коалиционих група против Русије уз учешће Грузије, Молдавије и Украјине.

„Посебну пажњу НАТО посвећује питањима пребацивања трупа на источно крило Алијансе, укључујући и са континенталног дела Сједињених Америчких Држава. На вежбама се увежбавају различите опције коришћења коалиционих група против Русије у којима учествују ванблоковске државе – Грузија, Молдавија и Украјина“, закључио је Шојгу.

Оставите Коментар