Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против самопроглашене Доњецке и Луганске народне републике
Kијев настоји да дестабилизује ситуацију у Донбасу, док Америка и НАТО настављају са провокативним активностима око Црног мора, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу. Kао одговор на све ове активности Русија јача борбени потенцијал снага Јужног војног округа, додао је он.

  • Наставља се деструктивни курс војно-политичког руководства Украјине које настоји да дестабилизује ситуацију у Донбасу. Сједињене Државе и НАТО настављају провокативне активности у ваздушном пространству и водама Црног мора – навео је Шојгу на седници колегијума Министарства одбране.

Ситуација у југо-западном стратешком правцу и даље је сложена, што је у великој мери повезано са покушајима читавог низа држава да повећају своје војно присуство код јужних и западних граница Русије.

Kако је рекао, борбени потенцијал јединица Јужног војног округа јача због покушаја НАТО да онемогући стабилизацију прилика у низу земаља Закавказја и Блиског истока.

  • Нестабилна ситуација уочљива је у већем броју земаља блискоисточног региона и Закавказја. Покушаји Алијансе да онемогући њену нормализацију приморавају нас да предузимамо симетричне мере за стратешко обуздавање и да јачамо борбени потенцијал снага Јужног војног округа – рекао је министар.

У том контексту, Шојгу је навео да су током прошле године одржана 54 различита догађаја, при чему је главни био формирање још једне моторизоване дивизије.

  • Поред тога војска неприкидно добија нову опрему. Током 2020. године снаге су добиле преко 3.200 јединица модерног наоружања и војне технике – истакао је Шојгу.

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против самопроглашене Доњецке и Луганске народне републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Kијеву.

Свеобухватни прекид ватре у Донбасу ступио је на снагу 27. јула прошле године. Међутим, од краја фебруара у региону су почеле да се повећавају тензије: ОЕБС извештава о значајном повећању броја кршења прекида ватре, а устаници наводе да Оружане снаге Украјине у гранатирању користе артиљерију.

Самопроглашене републике сматрају да Kијев припрема офанзиву великих размера.

У Москви су тренутну ситуацију назвали опасном, јер би на истоку Украјине поново могао да се разбукта грађански рат. Kако је приметио портпарол руског председника Дмитриј Песков, Русија у овим условима предузима мере да осигура своју безбедност. Он је додао да кретање трупа на територији земље не би смело никога да узнемирава, јер Москва никоме не представља претњу.

такође, у Москви сматрају да Запад шаље војне бродове у Црно море у циљу ескалације напетости у региону.

Подсетимо, британски „Тајмс“ је писао да ће Велика Британија у мају послати разарач и противподморничку фрегату у Црно море у знак солидарности са Украјином и савезницима из НАТО-а у региону.

Два америчка ратна брода требало је да прођу кроз Босфор ка Црном мору средином априла, али је Пентагон од тога одустао.

Leave a Reply