Чуваркућа садржи танин, биљну слуз, масно уље, смолу, калцијев малат, мрављу и јабучну киселину.

Модерна истраживања потврдила су да поседује врло вредне киселине, флавоноиде и угљене хидрате. У народној медицини користи се због својих антиупалних, адстрингентних и диуретичких својстава. Примењује се у облику сока, облога, масти, тинктуре или чаја.

Меснати листићи чуваркуће пуни су сока којим се од давнина лечи болно ухо, тако што се из листа исцеде две-три капи сока и нанесу на болно место. Неколико минута треба одлежати и оставити течност у уху, а потом се окренути и пустити да течност исцури из уха.

Због противупалних и антисептичких својстава, чуваркућа је одличан природни лек за кожне болести и ране те прва помоћ код убода инсеката и опекотина.

У народној медицини користи се и за третирање брадавица, курјих очију и сунчаних пега, а може се наносити и на места која су болна због грчева или гихта. Kожа се премаже соком чуваркуће или се стави облога од пререзаног лишћа.

Свеже исцеђен сок чуваркуће може се и пити (или се може појести неколико листова) те дође као природни лек за бронхитис, гнојне упале грла и зубног меса, прочишћење црева, а узима се и као умирујуће средство код нервних растројености.

Нека истраживања показала су да чуваркућа смањује ризик од рака и помаже у лечењу канцерогених болести.

Оставите Коментар