Потребно је кренути од уџбеника када се говори о лошим односима Бугарске и Северне Македоније, јер су они гласници идеја антибугаризма и македонизма, а македонизам је настао захваљујући и Србији, која га је својевремено промовисала, изјавио је бугарски историчар Христо Матанов

  • Kада говоримо о садашњим лошим односима са Северном Македонијом, треба, наравно, почети од уџбеника јер су они гласници идеја антибугаризма и македонизма, у којима се образују генерације које одрастају – изјавио је Матанов за Бугарску националну телевизију.

Према речима историчара, македонизам је настао захваљујући, између осталог, и Србији.

  • Саму идеју македонизма промовисао је српски политичар и посленик Стојан Новаковић још у време када је био амбасадор у Цариграду – рекао је Матанов.

Истовремено, бугарски политичар је признао да понекад и сами Бугари умеју претерано да се заносе историјом и својим фантазијама, као и да испоље жељу да делују изванредније него што јесу, „али да такве крађе историје која постоји у Македонији нема нигде друго“.

Он је истакао да је постизање опипљивих резултата у раду заједничке комисије о историјским и образовним питањима једна од кључних тачака да Бугарска да своју сагласност за почетак преговора о ступању Северне Македоније у Европску унију.

С тим у вези, подсетио је да су на последњем састанку комисије македонске колеге из неког разлога поново подигле питање о националној припадности цара Самуила (крај 10-почетак 11. века), иако су се још прошле године експерти из комисије договорили о заједничком одавању почасти тој историјској личности.

Подсетимо, заједничка комисија за историјска и образовна питања основана је након потписивања Споразума о пријатељству, добросуседству и сарадњи између Бугарске и Северне Македоније 2017. године. Током рада стручњаци би требало да разјасне историјске спорове и договоре се о историјским чињеницама у школским уџбеницима.

Kао што је Министарство спољних послова Бугарске раније саопштило, македонска страна је једнострано обуставила састанке комисије прошле јесени због предстојећих парламентарних избора. Састанци су настављени тек у новембру ове године. Министарство је објаснило да су оклевање македонских колега да раде заједно, као и искривљена историја Бугара у македонским уџбеницима, говор мржње у медијима и одбијање да се сложе са бугарским пореклом македонске нације и језика, постали препрека због које је Софија блокирала почетак преговора за приступ суседа Европској унији.

Оставите Коментар