У последње три године истраживања агенције Фактор Плус показују да опада подршак грађана Србије уласку у ЕУ, пише „Блиц“.

Објашњава се да су Брегзит, француски председник Емануел Макрон који је рекао да није за проширење, као и Kосово, оборили подршку за улазак у ЕУ.

Лист преноси да је 2019. године 38 посто испитаника мислило да не би требало да уђемо у ЕУ, за улазак је било само 35 одсто, а чак 27 посто није имало став.

Политички поремећаји у Европи, горуће питање Kосова и Метохије или несто треће, тек заинтересованост грађана Србије за приступање ЕУ већ деценију је у озбиљном паду, а последње три године је на најнижем новоу од 90-их година, констатује „Блиц“.

Директор агенције Фактор Плус Владимир Пејић каже да је највећа заинтересованост за улазак у Унију постојала од 2000. до 2005, а да је први пад поверења дошао отцепљењем Црне Горе, а потом 2008. проглашењем независности Kосова, што је умногоме утицало на све гори рејтинг ЕУ у нашој земљи.

Није данас драстична разлика у односу на пре неколико година, али јесте мања подршка уласку него икада, каже Пејић.

Наводи да је 2017, уз понуђене различите године уласка, 36 посто грађана сматрало да ће се то десити после 2024, а трећина се држала става да се то никада неће десити.

Истраживање 2018. показало је да само један посто испитаника мисли да ће Србија ући 2025, а тек 19 одсто да би то било највероватније до 2030, док је 33 посто сматралало да се то неће десити никада.

Последња година 2019. донела је још већу подршку одговору – никад, па тако мисли 36 посто испитаника, док је 17 посто оних који верују да би се то могло десити до 2030, наводи лист.

Оставите Коментар