Проруска партија Хармонија води на парламентарним изборима у Летонији са 19,4 одсто гласова, испред прозападне либералне коалиције ФОР/Развој, која је освојила 13,4 одсто гласова, према излазним анкетама које је објавила државна телевизија.

Десничарска Национална алијанса, чланица одлазеће владајуће коалиције, заузима треће место с 12,6 одсто, а прате је две популистичке партије – Нова конзервативна партија са 12,4 одсто и КПВ са 11,5 одсто гласова. КПВ је потенцијални коалициони партнер Хармоније.

 

Лидер Хармоније и градоначелник Риге Нилс Ушаковс одмах је најавио жељу да овог пута успе да уведе своју партију у владу. У три претходна наврата је Хармонија, веома популарна међу бројном русофоном мањином у Летонији, била најјача појединачна странка, али није успевала да формира владу, јер су све друге странке одбијале да сарађују с њом.

“Без Хармоније није могућа ниједна стабилна коалиција способна да влада. Наравно, могли бисте направити коалицију ксенофоба и присталица права хомосексуалаца и та влада не би издржала више од две до три недеље”, рекао је Ушаковс агенцији ЛЕТА.

Председник партије Зелени и сељаци Аугустс Бригманис је рекао да “иницијатива за разговоре о коалицији мора доћи од десног центра”.

Та партија, чији члан је одлазећи премијер Марис Куцинкис, добила је 9,7 одсто гласова.

--