ШКОТСКА национална партија и Зелени, који су за независност, обезбедили су већину места у регионалном парламенту (Холируду). И док је бројање гласова још трајало, постало је јасно да те две политичке странке добијају 65 посланичких мандата од укупно 129.

Ово ће омогућити лидеру националиста Николи Стерџен да добије нови мандат за одржавање другог референдума о шкотској независности.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Почетком марта, британски премијер Борис Џонсон је рекао да не види сврху у одржавању другог референдума о независности Шкотске. Указао је да гласање на референдуму одржавном 2014. подразумев да је „шкотско питање“ решено за наредних 25 година унапред. Стерџен је 1. јануара најавила да ће се Шкотска, као поново независна држава, „ускоро вратити у Европску унију“.

Претходно је нагласила да се излазак Велике Британије из ЕУ догодио против воље Шкотске, чије је 2016. становништво гласало против Брегзита. Тада 62 одсто Шкота није желело да напусти Европску унију.

Џонсонова Конзервативна партија освојила је 31 место на изборима за Холируд, што је понављање резултата из 2016. године. Лабуристи су на трећем месту по броју мандата: имају 22 места, два мање него на претходним изборима. Либерално-демократска партија је, као и пре пет година, добила четири мандата. Странка Алба, коју је пре избора формирао први шкотски министар у периоду 2007-2014, Алекс Салмонд, није успела да пређе цензус.

Оставите Коментар