Председник Бајден повући ће све америчке трупе из Авганистана током наредних месеци, рекли су људи упознати са плановима, завршавајући све до 20. годишњице напада 11. септембра 2001. године, који су Сједињене Државе први пут увукли у свој најдужи рат.

Одлука, коју би Бајден требао објавити у среду, задржаће хиљаде америчких снага у земљи и након изласка 1. маја о којем је Трампова администрација преговарала прошле године с талибанима, према речима једне особе упознате с тим, која воли друге говорио под условом анонимности да би описао планове који још нису јавни.

Иако су талибани обећали да ће обновити нападе на особље САД-а и НАТО-а ако стране трупе не напусте крајњи рок, није јасно да ли ће милитанти следити те претње с обзиром на Бајденов план за фазно повлачење од сада до септембра.

Званично, у Авганистану има 2.500 америчких војника, мада тај број колеба и тренутно је око 1.000 више од тога. У тамошњој коалицији је и до додатних 7.000 страних снага, од којих је већина НАТО трупа.

Бајденова одлука долази након административног прегледа америчких опција у Авганистану, где мировни преговори са средином САД-а нису успели да напредују онако како су се надали и Талибани остају снажна сила упркос две деценије напора Сједињених Држава да поразе милитанте и успоставе стабилну, демократску управљање. Рат је коштао милијарде долара уз животе више од 2.000 припадника америчке службе и најмање 100.000 авганистанских цивила.

„Ово је непосредна, практична стварност коју је наш преглед политике открио“, рекла је особа упозната са одлуком. „Ако пробијемо рок за 1. мај који је преговарала претходна администрација без јасног плана за излазак, вратићемо се у рат с талибанима, а то није било нешто што је председник Бајден веровао да је у националном интересу“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

1 KОМЕНТАР

  1. Једна од непојмљивих последица дводеценијског америчког „боравка“ у Авганистану лежи у стравичном податку да је производња хероина повећана за више него 20 пута!!! Како ће се наставити производња мака, од кога се прави хероин, после одласка Ујка Сама остаје да се види.
    Теодор Емер

Оставите Коментар