Велики протест под називом „Италијански понос“ одржава се на тргу Сан Ђовани који се раније повезивао са окупљањима италијанске левице.

У петак је Салвини, председник суверенистичке десно оријентисане странке Лиге, рекао да се према њиховом прорачуну на Сан Ђованију окупило између 100.000 и 200.000 људи.

Протестима су се придружили и чланови странке бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија, „Напред, Италијо“, као и симпатизери странке „Иалијанска браћа“.

Салвини је у августу напустио место потпредседника владе и министра унутрашњих послова након што је прекинуо савез са Покретом пет звезда (M5S), но његова Лига, по истраживању јавног мишљења, и даље води.

M5S је формирао нову владину коалицију с бившим жестоким непријатељем, Демократском странком (PD), да би се спречила организација превремених избора на којима би Салвини вероватно победио.

Берлсукони је окупљенима поручио да је дошао на скуп јер је то његоова велика дужност, да ради на уједнињењу италијана. Ово је наш трг, видим заставе Лиге, Италијанске браће, Напред Италија и веома ми је драго да их видим како се вијоре заједно – рекао је бивши премијер Италије.

Салвини је обећао поновно затварање граница за илегалне мигранте. Нова влада је одмах након доласка на власт поново пустила да бродови са кријумчарима долазе у Италијанске луке, чиме доводе нове гласаче у земљу у добро препознатљивом ксенократском систему владавине.

Leave a Reply