Чувени истраживачки новинар Метју Расел Ли у документарној емисији под називом „Веза Хонг Конга, листа Патрика Хоа“ потпуно је раскринкао Вука Јеремића и бившег министра унутрашњих послова Хонгконга Патрика Хоа, који је осуђен на три године робије због милионских уплата преко фантомских фирми! Осим што је већ био пред америчким судом у својству сведока, закулисни послови са којима се доводи у везу сада су предмет и истраге националне телевизије Хонгконга!

Филм о малверзацијама Патрика Хоа, а у којем се помиње Вук Јеремић, објављен је на порталу RTHK.hk, односно Радио-телевзије Хонг Конг. У филму о корупционашком скандалу вредном скоро 5,3 милиона долара, се у више наврата спомиње име Вука Јеремића.

У документарцу под називом „Веза Хонг Конга, листа Патрика Хоа“, Јеремић се наводи као један од кључних конектора између ухапшеног Хоа и афричких званичника. Филм се базира на Јеремићу и његовој кључној улози у корупционашкој афери која дрма свет!

Истраживач Метју Расел Ли, који је иначе дуго извештавао из УН, суђења Патрика Хоа пратио је свакодневно и посебно се заинтересовао за улогу Јеремића, кога је чак једном интервјуисао у лифту суднице.

„Када је он сведочио, појавили су се многи проблеми, јер је Јеремић док је био председавајући УН, радио је за кинески конгломерат CEFC. Он је узимао од њих новац, размењивао мејлове, радио многе ствари за њих. За мене је заиста изненађујуће да су се сви тужиоци толико фокусирали на Патрика Хоа и искористили Јеремића само за сведочење како би показали конекције Хоа, док је заправо сам Јеремић урадио много гору ствар. Питао сам га у лифту „Како можете да радите за приватног бизнисмена док сте председник Генералне скупштине УН, а он ми је одговорио „Ја нисам оптужени овде“.

Метју је даље испитивао мејлове које су приказани у суду, а које су размењивали Јеремић и Хо, наводећи да се не слаже са Јеремићем да он није извршио злочин.

„Види се да је Јеремић док је био председник Генералне скупштине УН, радио за кинеску компанију CEFC, као и да је обећвао Патрику да ће бити говорник у УН на панелу са председником Турске и Јужне Африке“, закључује Метју.

Као што је приказано на шеми, CEFC Чајна енерџи компани лимитед је донирала укупно 5,3 милиона долара Вуку Јеремићу, односно 3,97 милиона CIRSD-у, као и 1,33 милиона долара ПР агенцији Вука Јеремића.

Када су новинари отишли на адресу која је наведена за CEFC, испоставило се да на тим адресама не постоји никаква фирма.

Затекли су приватни стан, у коме нико није имао никакве информације о компанији.

Оставите Коментар