Kоманда Хрватског вијећа обране (ХВО) издала марта 1992. две писмене дозволе својим „бојовницима“ да приведу и силују четири Српкиње из села Сијековац код Босанског Брода!

Усташки бојовници силовали су Српкиње у селу Сијековац недалеко од Босанског Брода уз писмене дозволе своје команде! Хрватска војска је, веровали или не, 1992. године издавала и оверавала потврде на основу којих су организовано силоване српске жене!

Бањалучки „Еуроблиц“ дошао је до две потврде које је издала команда Хрватског вијећа обране (ХВО) крајем марта 1992, а на основу којих су привођене и силоване Српкиње из Сијековца, села у Републици Српској које је тада било под окупацијом хрватске војске!

У стравичним „дозволама за силовање“ које је потписао командант позадине ХВО у Сијековцу Ахмет Чаушевић наводи се и да је „дозвољена употреба силе“ ако несрећне жене одбију да буду сексуалне робиње разулареним усташким монструмима!

Потврђује се право Интервентном воду из Загреба да може извршити привођења особа женског спола (онда се наводе имена Српкиња, прим. ур.) у корист мушког спола. Особе привести у 19.00, приведене особе ће спавати у подруму смештајног објекта. У случају опирања дозвољена је употреба силе, пише дословце у једној од потврда. У другој се „дозвола за силовање“ издаје припадницима Интервентног вода из Сијековца!?!

Потписник ових ужасних докумената Ахмет Чаушевић је, како сазнају медији у РС, погинуо током рата, а тужилаштво у Сарајеву иако за ове „дозволе за силовања“ зна више од 20 година никада није покренуло истрагу против било кога од злочинаца. Незванично, утврђено је да најмање десеторица бивших припадника ХВО који су учествовали у овим силовањима данас живе у БиХ и Хрватској!

Kако сазнајемо, ова документа, али и други бројни докази о организованом силовању српских жена у Сијековцу и другим крајевима БиХ достављени су још 1999. године истражитељима Хашког трибунала, али је читав случај заташкан интервенцијом са Запада!

У Тужилаштву БиХ јуче су нам само кратко поручили да „раде на предмету ратних злочина почињених против жртава српске националности у Сијековцу“, али ништа детаљније нису хтели да нам кажу. Остало је нејасно како је могуће да више од 20 година раде на овом случају, а ништа конкретно још нису радили?!? У српском Тужилаштву за ратне злочине пак нису могли да нам кажу хоће ли покренути поступак јер тужилац није био у канцеларији, а ником другом није дозвољено да даје изјаве!?

С друге стране, премијер Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик одлучно су осудили овај монструозни злочин и поручили да ниједан злочин над Србима из ратова деведесетих не сме остати некажњен и заборављен (видите текст са стране).

Председник „Веритаса“ Саво Штрбац каже да је, ако је овај документ аутентичан, његов потписник Ахмет Чаушевић и злочинац и потпуни идиот.

  • У рату је било свега, па и силовања. Али да неко изда и потпише одобрење за тако нешто је невиђена глупост. Неопходно је утврдити аутентичност овог документа. Ако се испостави да је све то тачно, против одговорних мора да буде покренут поступак. Треба утврдити непосредне извршиоце, а по командној одговорности би могли да одговарају и Чаушевићеви надређени – наглашава Штрбац.

Председник СНВ Милорад Пуповац сматра да је прво неопходно утврдити аутентичност ових потврда, а потом покренути озбиљну истрагу:

  • У интересу свих је да се и после 24 године санкционишу они који су чинили најтеже ратне злочине, а мисле да су се извукли. То се може урадити само на основу професионалне истраге и веродостојних доказних материјала и сведока, а нарочито када је у питању један овако гнусан злочин.

Премијер Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик поручили су јуче једногласно да монструоузно силовање Српкиња из Сијековца, баш као и сви други злочини над Србима, не смеју бити заборављени, а злочинци амнестирани!

Вучић је на заједничкој конференцији за медије у Влади Србије рекао да није у том тренутку још видео „дозволе за силовање“.

  • Тај документ нисам видео, али јесам доказе о злочину у сребреничком српском селу Залазје, где су људима вађене очи. Неки би да избегну одговорност за то, али тиме више говоре о себи него о било коме од нас. Не прихватам да злочини буду оправдани. И то важи и за Србе као и за све остале – нагласио је Вучић, док је Додик приметио да је усташки пир у Сијековцу био један од првих злочина над Србима у последњем рату.
  • Објављен је аутентичан документ о „дозволи“ да се жене силују, али, нажалост, постоје судови и тужилаштва који не желе да виде та страдања. Срби се никада неће одрећи својих жртава, нити ће прихватити одговорност за лажне злочине који им се лажно стављају на терет, попут Маркала и Сребренице, која се покушава приказати као геноцид – закључио је Додик.

Оставите Коментар