Генерал Драган Живановић, командант одбране Кошара ,  каже да НАТО официри нису желели да разговарају са бившим противницима.

У тренутку када је 2014. почела прича о подвигу наших војника и херојској одбрани Кошара, Тужилаштво за ратне злочине поднело је против команданта 125. моторизоване бригаде, генерала Драгана Живановића, кривичну пријаву за наводне ратне злочине на Космету. Тако се догодило да се на неким страницама новина слави војнички успех, а већ на следећим пише како је командант одбране Кошара у ствари злочинац?!

– Било је све то стресно и шизофрено – каже генерал Драган Живановић и признаје да од 2014. није давао изјаве за медије, шокиран ситуацијом кроз коју је пролазио.

– У српским медијима је управо почело да се говори и пише о херојском отпору наше војске на Кошарама, али су неке „познате“ невладине организације подигле кривичну пријаву против мене, као команданта јединица које су браниле овај комад Косова. Наиме, 9. односно 10. априла 1999. године, када је почео напад на Кошаре, мени је потчињена нека јединица територијалаца у Метохији, која је заиста у два наврата доцније починила неке злочине над цивилима. Нити сам знао ту јединицу, нити сам је тражио. Шта су радили чуо сам, практично, тек када су ме позвали у Тужилаштво.

Живановић, који је на крају рата 1999. важио за Павковићевог наследника, после рата на Косову именован је за команданта елитног Београдског корпуса, али је 2006, после „реформе“ оружаних снага – пензионисан, пишу Новости.

Имао сам 45 година када сам постао генерал, а 51 када сам пензионисан. Тадићеви људи су ми објаснили да у процесу приближавања наше војске НАТО њихови официри неће да разговарају са онима против којих су ратовали и да сам вишак. То ме је повредило. Отишао сам на Сувобор, одакле сам родом, да живим у шуми, да не слушам вести и не гледам то приближавање својим очима. Године 2014. моја стрина је чула на вестима да сам „злочинац“ и дошла је код мене у шуму да ме пита „шта сам то радио“. Тако сам сазнао да ме туже Наташа Кандић и Јелена Милић.

Тужилаштво за ратне злочине, после три године ислеђивања, одустало је од кривичног гоњења против Живановића.


Драган Живановић је Србин који је рођен 1955. године у Љигу у срцу Шумадије. Његов деда Милић Живановић је био Солунски ратник који је дошао кући тек 1924. године, а са мајчине стране дедови су му били послати на пробијање Сремског фронта 1944. године.

Драган Живановић је одрастао је у селу Ба, на падинама Рајца, односно Сувобора, где је завршио основну школу. Потом је отишао пут Београда где је уписао најпре Војну гимназију, а одмах након тога и Војну академију. Четврту годину је завршио у Сарајеву. По завршетку основних студија бива првобитно распоређен у Призрен, а онда се вратио у Београд где је наставио школовање.


Д. ВУЈИЧИЋ

Оставите Коментар